Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенски съд: Пламен Бобоков е невинен за артефактите

29 септември 2021, 14:35 часа • 3116 прочитания

Окръжният съд в Русе призна за невинен Пламен Бобоков за намерените в русенския му дом върхове на стрели и копия, пише "Монитор".

Делото срещу бизнесмена бе образувано за това, че е държал без регистрация археологически артефакти. Петдесетте върха на стрели и копия, подредени на дървено табло, бяха открити при претърсване на къщата му на ул. „Хан Аспарух“ 16 на 17 юни миналата година. Артефактите бяха оценени на общо 652 лева, а според експерти подобни предмети има с хиляди в българските музеи. В аукционни къщи тези артефакти се предлагали по около 5-10 лева на брой.

След края на заседанието Пламен Бобоков каза пред журналисти, че справедливостта е възтържествувала. По думите му решението е било очаквано, тъй като това дело е било организирано мероприятие срещу него.

Адвокатът на бизнесмена – Ина Лулчева, коментира, че съдът е спазил закона. „Да изземеш вещ от дом, в който никой не живее, и да кажеш, че тя е на някого, беше ясно, че се търси отговорността на г-н Бобоков. И широкото оповестяване беше абсолютно преднамерено“, посочи тя. Решението на Русенския окръжен съд не е окончателно и може да се протестира в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес