Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследващ журналист: Йоан Матев може да поиска предсрочно освобождаване

26 октомври 2022, 10:31 часа • 1272 прочитания

След като е излежал половината от наложеното му наказание, а той го е излежал в ареста и под домашен арест, теоретично Йоан Матев може да поиска предсрочно освобождаване, ако присъдата е окончателна. Това заяви разследващият журналист Слави Ангелов.

Припомняме, че във вторник (25 октомври) Софийският апелативен съд отмени оправдателната присъда срещу Йоан Матев и го осъди на 6,5 години затвор заради убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през 2015 г.

„Имало в случай, в които такива искания са били удовлетворени. Но това не би трябвало да се случи, тъй като това е свързано с процедура при която различни институции и експерти, които трябва да се произнесат дали това негово желание може да бъда удовлетворено“, обясни Ангелов. Той добави, че по закон Матев трябва не само да е излежал половината от присъдата си, но и да се е поправил.

„В повечето случай такива молби не се удовлетворяват“, добави журналистът.

Относно размера на присъдата и адекватна ли е тя, Ангелов обясни, че съдиите взимат решенията си на базата закона. „Това наказание може да изглежда неадекватно на хората, но съдиите взимат под внимание фактори като чисто съдебно минало и това, че е бил непълнолетен”, обясни Ангелов.

ОЩЕ: Прокуратурата поиска 9 години затвор за убийството в Борисовата градина

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес