Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разследващ дерайлиралия влак: Проверяваме за изправност стрелка по пътя

15 май 2020, 13:02 часа • 2250 прочитания

Дерайлиралият влак е на DB Карго България с 25 вагона и 1150 тона, с един английски локомотив, транспортирал е меден концентрат от гара Челопеч за Бургас. Това заяви Бойчо Скорбански, шеф на разследващото произшествия звено към Министерството на транспорта, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Това е редовен влак, с транзитно назначен маршрут през гара Нова Загора. Минава локомотивът с първите пет вагона, къса се между 4 и 5 вагон винтовият спряг, след това също и между 5-ти и 6-ти и основната група вагони дерайлират след стрелка 20, тоест от маршрута по четвърти, тръгват по трети коловоз. След като се изтегли съставът, ще се направят няколко проби на тази стрелка да видим в какво техническо състояние е. И оттам нататък ще продължим разследването, поясни Скорбански. Скоростта на движение на влака все още не е уточнена, но по разпита на машиниста е била 65 км/ч – допустима скорост. Стрелката се обръща електрически от гарата, от дежурния ръководител движение, който предварително е бил подготвил маршрута за приемане и изпращане на влака, тъй като маршрутът е бил транзитен, добави още Скорбански.

Обадиха ми се тази нощ в 3.30 ч. за аварията, тук сме. Това каза Любомир Гарчев, изпълнителен директор DB Карго България. По средата на влака стрелката по неизвестни причини се обръща и едните вагони вървят по правилния път, другите по неправилния и ето последствията, добави Гарчев.

Материалът е разлят, това е скъп материал – меден концентрат. Няма никаква опасност за околната среда, тъй като това е пиритен концентрат. Това се товари от пристанище Бургас на кораби. Собственикът е „Дънди Прешъс Металс“.

Товарен влак е дерайлирал на гара Нова Загора*

Припомняме, че инцидентът стана в 3:20 часа тази нощ на входа на гара Нова Загора. По думите на кмета на Нова Загора Николай Грозев влакът е навлязъл в жп гарата с нормална скорост.

При влаковия инцидент няма пострадали хора, нанесени са само материални щети, като най-сериозни са по релсите. Повредени са стълб на контактната мрежа и елементи на осигурителната техника.

Гарата в Нова Загора продължава да работи. Движението е било възстановено в 8.05 часа. Има закъснения, но трасето е отворено и влаковете се движат.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес