Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокурорите ще преценяват дали е възможно Искров да не е знаел за КТБ

09 април 2015, 13:26 часа • 7488 прочитания

Наблюдаващите прокурори ще преценят дали е възможно обвиняемите да са работели без управителя на БНБ Иван Искров да знае какво се случва в Корпоративна търговска банка (КТБ). Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, предаде БГНЕС.

"И освен това не оневинявам, нито предричам съдбата на управителя на БНБ, но отчитайте конструкцията на българския Закон за БНБ. Той дава такава самостоятелност на банковия надзор, с каквато малко централни банки разполагат според мен. Банковият надзор на практика е автономна държава в държавата, според конструкцията на нашия закон", каза главният прокурор.

Цацаров припомни, че и днес кръгът на обвиняемите лица е възможно да бъде разширен или уточнен.

На въпрос дали обвиненията по КТБ са знак за финал на досъдебното производство, той отговори, че разследването е активизирано: "Просто е дошъл момент, когато колегите са преценили, че следва кръгът от обвиняемите лица да бъде разширен".

Припомняме, че вчера прокуратурата привлече като обвиняеми още трима души - Снежанка Велева-Стефанова, ръководител на специализирана служба за вътрешен одит на "КТБ" АД, Маргарита Голева и Красимир Хаджигенов – външни одитори от специализирано одиторско предприятие "КПМГ България" ООД (KPMG), отговарящи за изпълнение на ангажиментите по отношение на "КТБ" АД. Общото в обвиненията им е, че те са допуснали да се създадат условия за "разпиляване на имуществото на КТБ". Според прокуратурата специално Голева и Хаджигенов са помогнали на изпълнителните директори на "КТБ" АД - Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес