Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп на кмета на Перущица Ради Минчев

14 септември 2016, 15:00 часа • 1566 прочитания

Прокуратурата повдигна обвинение за подкуп на кмета на Перущица Ради Минчев и на още две лица. Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Другите двама са Павлин Статев, собственик на дружество и лицето Илиана Павлова. Тримата са задържани с прокурорско разпореждане за 72 часа, допълва агенция Фокус.

По думите на окръжния прокурор обвинението е документирано. Става въпрос за поискан и обещан подкуп. За краткото време, през което са извършвани процесуално-следствените действия, са събрани достатъчно доказателства за това, че се касае за предварително подготвена схема, при която дружеството, контролирано от Статев, е влязло в договорки с кмета на Перущица Ради Минчев, заедно с трето лице – Илиана Павлова, която е обвиняема по делото.

Окръжният прокурор конкретизира, че става въпрос за подготвена фалшива проектодокументация за кандидатстване на община Перущица за отпускане на парични средства от междуведомствената комисия към Министерски съвет за укрепването на свлачище до местността Чурен. Сумата, за която е кандидатствано, е в размер на 260 хиляди лева, без ДДС. Документацията, изготвена от Павлин Статев, е за възлагане на обществена поръчка на неговото дружество и отпускане на средствата за това. Били са отпуснати 130 000 лева.

Дружеството на Статев е било създадено на 12 април, специално за тази поръчка, с нарочна цел да участва като изпълнител в укрепването на това свлачище, и тъй като това дружество няма строителна история и няма шанс да спечели, е бил създаден консорциум с фирма, позната в бранша, без тяхното знание и съгласие, с подправени подписи. Реално спечелилите обществената поръчка изобщо не знаели, че участват в нея. В същото това време е бил нает изпълнител, познат в Перущица, който се е договорил да изпълни укрепването на свлачището за сумата от 45000 лева.

Останалите пари в размер на 85 000 лева са били разпределени между тримата подсъдими. Стигнало се е дори до издаването на акт 15, който също е бил изцяло подправен за получаването на парите от комисията. Ролята на Павлова е била да изготвя фалшивата документация. У нея са били открити печати на 13 държавни и общински институции. Павлова е със висящи дела също за документна измама, каза прокурор Попов. Сигналът е постъпил в ДАНС през февруари тази година, когато започва разработката.

Засега разследването продължава. Предстои повдигането на още обвинения на кмета на Перущица и за други обекти, каза още окръжният прокурор.

Припомняме, че на 13 септември с полицейска заповед бяха задържани общо седем лица за 24 часа. Извършени са претърсвания в Перущица, София, Пловдив и Приморско. Иззети са множество документи, компютри, флашпамет и печати. Открити са също и 40000 лева.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес