Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата погна и театъра в Смолян, директорът се надява схемата да не е като в Разград

02 октомври 2024, 12:07 часа • 450 прочитания

Окръжна прокуратура - Смолян наблюдава досъдебно производство за сключване на неизгодна сделка (договор за разпространение на дейността на Родопски драматичен театър "Николай Хайтов", гр. Смолян) - престъпление по чл. 220 ал.1 от Наказателния кодекс. Разследването е започнало след анализ на фактите от получен доклад от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), се казва в официално съобщение на сайта на Окръжна прокуратура - Смолян.

Досъдебното производство е образувано на 26.09.2024 г. Разследването по същото е възложено на разследващ инспектор при Комисия за противодействие на корупцията, като в момента е в начален етап. От страна на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура - Смолян са дадени указания по хода на досъдебното производство и предстои да бъдат разпитани свидетели, събрани относими писмени доказателства и назначени експертизи. Към момента по делото няма лица, привлечени като обвиняеми, се казва още в съобщението.

Actualno.com припомня, че преди дни бе разкрита схема за източване на пари от Министерството на културата от театъра в Разград. В нея бе замесен директорът Левон Манукян, както и още няколко души, получили различни обвинения. Схемата включва назначаване чрез фиктивни договори на десетки хора с много високи възнаграждения, на които обаче се изплащат единствено осигуровките, а самите заплати се прибират от друг човек.

Още: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Сред главните действащи лица е Петко Писков, който е обвинен за това, че през септември е улеснил директора на театъра в Разград Левон Манукян да присвои 937 889 лева. Същият Петър Писков е работил и с театъра в Смолян.

Какво казва директорът на театъра в Смолян

Румен Бечев, снимка: Родопски драматичен театър "Николай Хайтов"/Facebook

"И аз не знам за какво точно ме проверяват", това заяви директорът на театъра в Смолян - Румен Бечев, в предаването "Тази сутрин". Бечев обясни, че действително и той е подписвал договори, когато са му трябвали хора и когато се е пътувало извън града и е трябвало да бъде обезпечено, че там, където отиват, ще бъдат приети и има добър приход. "От вчера в главата ми е просто... не мога да разбера. Познавам Петко Писков. Той ми предлагаше хора, които да вършат работа навън и така."

Запитан как се е свързал с г-н Писков, за да започне той да му предлага хора, Бечев каза: "Това беше преди две години. Първите му думи бяха, че той знае как да разтопи минусите в нашия театър. Явно някой му ги е казал. А сега разбирам, че и в други театри го е правил това нещо."

Бечев призна, че през последните две години е назначил около 30 души, които са намирали къде да играе трупата на театъра извън града, тоест са помагали в организацията. Той заяви, че никога не е виждал тези хора, а договорите с тях са подписвани посредством Петко Писков.

На въпрос на Златимир Йовчев дали не му е светнала лампата, че нещо не е наред, Бечев отговори: "Сега не мога да си го побера в главата по какъв начин съм го изпуснал всичкото това нещо. Дано при мен не е така, както в Разград.".

Още: Диригентът Левон Манукян е пуснат под гаранция от 50 000 лв.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес