Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прокуратурата: Бойко Рашков не ни каза нищо конкретно за "Хемус"

04 януари 2022, 20:50 часа • 10560 прочитания

Софийска градска прокуратура разпита министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. По време на разпита му в сградата на СГП той не е посочил никаква конкретика – лица и места, на които евентуално да са предавани или укривани парични средства, предмет на разследването по делото, предават от прокуратурата. Пред наблюдаващия прокурор вътрешният министър е определил изказванията си пред националното радио като “политически“ и е заявил, че те “не могат да бъдат други“. 

Рашков беше призован като свидетел заради негово изявление пред БНР, в което твърди, че за него не е тайна къде са отишли липсващите пари за строителството на магистрала "Хемус". Преди разпита той е запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и е поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото “Хемус“. Към вътрешния министър са били зададени и допълнителни въпроси. Самият Рашков е пожелал да не се прави видео- и звукозапис на показанията му. Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства.

Решението за провеждане на разпит на министър Бойко Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българско национално радио. Тогава той заяви: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“.

По-рано днес от ГЕРБ обявиха, че ще дадат Бойко Рашков на съд. Повод за това намерение стана изказването на вътрешния министър, че 30-40% от авансовите преводи за строежа на отделни лотове на магистрала "Хемус" не са използвани за строителство, а са отивали именно в бившите управляващи. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес