Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Продължава огледът след тежката катастрофа на АМ "Тракия"

14 юли 2020, 08:31 часа • 1688 прочитания

Няколко институции ще бъдат днес на оглед на участъка от АМ “Тракия”, където преди два дни ТИР помете 5 коли, след като навлезе в насрещното платно, предаде bTV.

Експерти от Пътната агенция, Агенцията за "Безопасност на движението по пътищата" и на Института по пътища и мостове, както и представители на няколко браншови организации, ще огледат мантинелите и цялостното трасе при 160-я километър на магистралата.

Продължава разследването на тежкия инцидент, работи се по няколко версии - заспиване на шофьора, здравословен проблем или загуба на внимание. Мантинелите на място са били стари и ръждясали, но според експертите не това е причината за катастрофата.

3-годишното дете, което пострада сериозно, беше транспортирано към спешна болница "Пирогов" вчера.

Според ръководителя на АПИ инж. Георги Терзийски нямало гаранция, че ако вместо мантинела, имало бетонни блокове. Той говори пред Нова телевизия. А на въпрос щяло ли е катастрофата да бъде предотвратена, ако имало нещо друго, а не ръждясала мантинела, от отговора стана ясно, че мантинелата не е сменяна от 1995 година. "Ремонт на този участък ще бъде започнат в средата на септември", заяви Терзийски, с уточнение, че го казал още преди катастрофата и че ремонтът ще се прави наесен, за да не се затруднява движението сега. Той все пак призна, че не може да каже дали при друго предпазно съоръжение нямаше да има такава катастрофа.

Терзийски каза и, че заради коронавируса и зелените коридори за транспорт нямало ограничения по АМ "Тракия". Към момента тези коридори не действат, отвърна Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадали при катастрофи. Той поиска правителството да промени ситуацията със зелените коридори, а Терзийски опонира, че в другите държави нямало ограничение на тежкотоварния трафик.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес