Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на ВАС ще решава за делото "КТБ"

23 март 2015, 10:47 часа • 6107 прочитания

Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев ще има последната дума за лиценза на Корпоративна търговска банка (КТБ). Той застава начело на петчленния съдийски състав, който окончателно трябва да реши казуса.

От 2010 г., откакто е начело на ВАС, председателят за първи път ще участва в решаването на дело.

Случаят е от огромен обществен интерес и съм длъжен да поема отговорност“, заяви пред „Преса“ Колев. От решението на ВАС на практика зависи дали кредиторите и вложителите в банката скоро ще получат поне част от парите си.

В момента процесът за фалита на КТБ е замразен в изчакване на окончателната дума на върховните съдии за лиценза.

Той бе отнет от БНБ през ноември миналата година, а акционерите „Бромак“ (на Цветан Василев), „Бългериън Аукизишън къмпани“ (представител на Султаната на Оман), Орлин Русев и Вера Ахундова оспориха решението пред ВАС. През януари с 2 срещу 1 гласа на първа инстанция съдът прекрати делото заради липса на правен интерес. Мнозинството прие, че акционерите нямат право да атакуват вземането на лиценза, това може да направи единствено самата банка. В случая - квесторите, които ръководят КТБ, откакто тя е под особен надзор.

Сега петчленният състав на ВАС начело с Георги Колев ще се събере на закрито заседание. Ако потвърди определението за прекратяване, делото във ВАС окончателно приключва. Другият вариант е прекратяването да бъде отменено. Тогава казусът се връща за ново разглеждане на първа инстанция.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес