Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Предположения - какво наказание ще има за убиеца на Милен Цветков?

21 април 2020, 08:01 часа • 13471 прочитания

От Аристотел насам не са могли да дадат отговора как да бъдат ликвидирани изцяло престъпленията. Така адвокат Марин Марковски коментира темата със смъртта на известния журналист Милен Цветков. Той определи случилото се с Милен Цветков за "пътно убийство" и добави, че трябва да се мисли и действа в много посоки. Наказанието трябва да съответства на престъплението, подчерта юристът и припомни, че едно наказание трябва да има възпитателен ефект и за другите потенциални престъпници и нарушители.

Марковски предположи пред Нова телевизия и какво ще се случи – при законов текст за наказание между 3 и 15 години затвор (в особено тежки случаи – между 5 и 20 години). Той не вижда като проблем да се очертае какво точно се е случило, защото при мол "Парадайс" има видеонаблюдение. Адвокатът предположи, че съдът ще отчете и общественото мнение.

Като "морално укорими" бяха определени действията на пасажерите, няма обаче законова санкция да се качиш в кола, шофирана от дрогиран и/или пиян човек.

Защо и докога ще загиваме толкова нелепо? Задавайте този въпрос на тези, от които зависи. Това заяви бившият ръководител на КАТ и председател на Института за пътна безопасност Богдан Милчев. Той добави, че ИПБ ще създаде модел с обществено значими случаи на убити на пътя и какви наказания са наложени, като припомни за случай от 2011 година, при който "син на прокурор" уби двама души, разхождащи се по тротоара при площад "Ручей".

Той пренасочи към 11 държавни агенции, които създават средата, в която се движим. Конкретно – Държавната агенция за пътна безопасност. Когато спрем да имитираме контрол, да имитираме безопасен строеж на пътя, да имитираме обучение на шофьори, ще стане, е неговата гледна точка, изразена пред Нова телевизия.

Попитан за времето (2012 – 2013), когато Милчев беше ръководител на КАТ, той отвърна, че тогава статистиката е била такава, каквото не е виждана от тогава. Сега сме увеличили жертвите с 30%, каза той.

Още: "Спомен за Милен Цветков"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес