Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Празни сметки в "Булгаргаз" открило новото ръководство

08 февруари 2022, 15:35 часа • 2890 прочитания

Новият Съвет на директорите на "Булгаргаз" ЕАД твърди, че сметките на дружеството са изпразнени, а бившето ръководство си е отпуснало щедри обезщетения. 

В позиция на новото ръководство на "Булгаргаз" до медиите се твърди, че обезщетенията са в размер на 170 000 лв. и че не са получили документация с информация за текущото състояние и дейността на дружеството. 

В последния си работен ден изпълнителният директор на "Булгаргаз" е прекратил трудовите правоотношения на директорите на дирекциите "Правна", "Търговия с природен газ", "Финанси" и на други служители.

Те са получили обезщетения в размер на повече от 170 000 лева.

"Обезщетението на тримата директори е в размер на 6 заплати, а за останалите двама служители (включително шофьора на изпълнителния директор) е от 5 заплати. Аргументите, че за освободените по този начин служители е невъзможно да работят за бъдеще в енергийния сектор и че това е единствения начин те да бъдат компенсирани са несъстоятелни. Оставяме без коментар моралната страна на въпроса", се казва в позицията.

Според новите шефове има саботаж от страна на отстраненото ръководство, защото е бил заличен архива на Съвета на директорите, който съдържа информация за взетите решения от бившето ръководство за периода от 2015 г. до деня на неговото освобождаване.

Новият Съвет на директорите е бил изненадан от финансовото състояние на "Булгаргаз" ЕАД.

"От изявленията по медиите на г-н Николай Павлов сме останали с впечатление, че благодарение на бившето ръководство, "Булгаргаз" ЕАД е в отлично финансово състояние и е една просперираща компания, без проблеми на газовия пазар и отношенията си с доставчици и клиенти. Това което новият Съвет на директорите е получил като информация е, че по банковите сметки на дружеството към 03 февруари има само 640 хил. лв. и са усвоени 51.730 млн. лв. овърдрафти от различни банки. Същевременно, прогнозните плащания за месец февруари са в размер на 650 млн. лева. А очакваните парични постъпления са приблизително за 400 млн. лева, т.е. прогнозира се паричен дефицит в размер на 250 млн. лв., който новият Съвет на директорите трябва да осигури в най-кратки срокове, за да може да се заплати доставката на природен газ по договорите с руския и азерския доставчик. А също така и да се платят задълженията към бюджета за ДДС (приблизително около 100 млн. лева) и акциз", се казва още в писмото на новото ръководство.

Пълния текст на писмото можете да видите ТУК.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес