Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Повече от половината препоръки на ОЛАФ за дела у нас завършват с обвинение

29 април 2014, 16:15 часа • 8620 прочитания

Общо 27 препоръки за започване на наказателна процедура заради злоупотреба с евросредства от страна на България е издала Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) в период от седем години. Това става ясно от годишния доклад за дейността на организацията.

18 случая, свързани с нашата страна, са били приключени, като по 10 е препоръчана намесата на съда, а осем ще останат без последици. Седем от разследванията все още текат, а по два случая няма решение какво да се прави – дали да отидат в съда или да бъдат прекратени.

Стана ясно и че 56% от препоръките на ОЛАФ за започване на дела са били приети присърце от българската прокуратура и тя е започнала производство, завършено с обвинителен акт. В доклада се уточнява, че през миналата година от България, както и от Ирландия, Холандия и Румъния, до европейската служба са постъпили по три сигнала за възможни злоупотреби със средства от ЕС. Най-много сигнали са пристигнали от Германия (38), а нито един - от Кипър, Дания, Естония, Финландия, Унгария, Латвия, Люксембург и Швеция.

Обикновено когато ОЛАФ даде препоръка за съдебно производство към национално обвинение, минават две години преди да бъде изготвен обвинителен акт.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес