Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Славов: Прокурорската колегия може и да не гласува назначение на съдия, разследващ главния прокурор

02 юни 2023, 16:13 часа • 6782 прочитания

Прокурорската колегия може и да не гласува назначение на съдия, разследващ главния прокурор. Това каза адвокат Петър Славов от инициативата "Правосъдие за всеки" в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”. Поводът - приетите от 49-то НС промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които разписват механизмът за контрол на главния прокурор:

"Той (наказателният съдия, който ще разследва главния прокурор, бел.ред.) ще бъде преназначаван от прокурорската колегия за времето на разследването. Като тук мотивът е, че практически е абсурдно да очакваме, че прокурор, който е институционално подчинен на главния прокурор, да разследва началника си. И ако например началника му бъде оправдан, след това този човек в рамките на същата тази прокуратура със същия този началник да не се бои от репресии или някакви ответни действия. Това за мен е пробив и стъпка в правилната посока, защото до момента нямахме нищо. Това особено се видя през последните седмици при тия скандали и взаимни обвинения по върховете на прокуратурата, така че безспорно е нужен такъв механизъм.

ОЩЕ: Пробив е, че съдът в някои случаи ще може да контролира прокуратурата: Петър Славов в „Отговорите“ (ВИДЕО)

Доколко ще е ефективен, аз разбира се си имам своите резерви преди всичко по отношение на това как прокурорската колегия, която знаем от кого се доминира, ще назначава въпросния съдия за прокурор за определен срок. Той не става част от прокурорската колегия, но тя трябва да го назначи. И практиката допреди да се скарат началниците в прокуратурата показваше, че тази колегия гласува абсолютно единодушно, строявяйки се по гласуването на главния прокурор. Очевидно прокурорската колегия може да не назначи този съдия. След като с гласуване го назначава, спокойно може да няма мнозинство. Може да се блокира. но нека го видим практически, важно беше все пак да се направи някаква крачка в тази посока. Разбира се всичко това е съобразено с действащите конституционни текстове. Така че по-сериозни изменения изискват вече промяна и в основния закон."

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес