Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Петър Харалампиев остава в ареста

01 ноември 2018, 13:31 часа • 2248 прочитания

Специализираният съд остави в ареста Петър Харалампиев и задържаните служители на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), предаде БГНЕС.

Повече от четири часа Специализираният наказателен съд разглежда днес мерките за неотклонение на задържаните и обвинени за корупционния скандал с български документи началник и служители на Държавната агенция за българите в чужбина.

Съдът уважи искането на прокуратурата поиска за постоянен арест за председателя на Агенцията Петър Харалампиев, на главния секретар Красимир Томов и на още един задържан - Марко Стойов.

Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли миналата година, когато Харалампиев е оглавил Агенцията. Четвъртата обвиняема - Петя Симеонова бе освободена в сряда срещу парична гаранция заради здравословното ѝ състояние и заради отзивчивостта пред разследващите.

Заместник-главният прокурор Иван Гешев определи разследването и корупцията в ДАБЧ като "без аналог в новата ни история". Съгласно обвинението, Харалампиев определил тарифите за издаване на удостоверение за български произход. 350 евро била за тези, които имат основание да претендират за такъв произход, като за малко тя станала и 500 евро, но скоро пак била върната на старото положение. Ако обаче нямаш основание да твърдиш, че си българин, мизата отивала на 5000 евро. Няма обаче намерени пари в нито един от обвинените за престъпна група, но били установени "сериозни виртуални портфейли с биткойни", за които тепърва ще се установява дали са на Харалампиев и Томов.

Друг интересен факт - един от свидетелите, Димитър Владимиров, бивш директор, сега заместник на Харалампиев, твърди, че година и половина наблюдавал престъпната дейност. Отворен е въпросът защо чак сега се обръща към компетентните органи. Още няма и приложени СРС към делото, а такива би трябвало да има.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес