Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Патолозите в Пловдивско спират да работят с полицията, ще има ли национален бунт?

15 октомври 2018, 08:22 часа • 1262 прочитания

Патолозите в Пловдив са решени да не ходят на огледи и да не правят експертизи, поръчани от полицията. Причината е, че МВР не им плаща и полицията е натрупала сериозни дългове към съдебните медици.

"Имаме да вземаме по над 10-15 хиляди на човек. Ние нямаме клинични пътеки като останалите лекари. Основната ни заплата е 620-640 лева. Единственият начин да си осигурим допълнителен доход е да работим като вещи лица", обясни патологът д-р Марин Балтов пред в. "24 часа".

По думите на Балтов, заплащането за работата на патолозите от страна на МВР се бави с месеци. Той и колегите му не ходят вече на огледи на местопроизшествия, което затруднява разследващите. "Бяхме достатъчно толерантни досега, но нищо не се променя", възмущават се пловдивските патолози.

Проблем с изплащане на хонорарите имали и колегите им в цялата страна - затова всички се събират в Пловдив в края на октомври, за да решават какви действия да предприемат. Ако откажат да изготвят заключения за МВР, ще бъдат блокирани досъдебните производства. "И без това патолозите сме малко, дърпат ни да правим експертизи и за други региони като в Сливен и Стара Загора", посочи д-р Балтов.

"Вярно е, че забавяме парите на патолозите, но не сме ги изхарчили за банкети. Когато е възможно, им превеждаме. Игнорираме важни разходи, за да платим. Нека и те да проявят разбиране. Правят се и други експертизи, за които също трябват средства", заяви ръководителят на пловдивската полиция Атанас Илков. Той уточни, че преди 3 дни е разпоредил да се покрият част от задълженията към патолозите. По думите му нямало как с магическа пръчка да се разчисти цялата натрупана сума.

От пресцентъра на МВР също признаха за проблема с хонорарите на съдебните медици.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес