Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново - първи присъди по знаково дело за тежка катастрофа, готви се обжалване

07 юни 2018, 15:46 часа • 2351 прочитания

10 години затвор и 5 години затвор – това са засега присъдите на Румен Цеков и Мирослав Бъчев заради тежката катастрофа, случила се край плевенското село Гривица на 14 септември, 2015 година, в която загиват шестима души. Решението е на Софийския военен съд.

До присъдата се стигна, след като Софийският военно-апелативен съд върна делото за ново разглеждане. Първоначално Цеков и Бъчев получиха присъди от 10 години и 8 години затвор съответно.

Съгласно мотивите на предишното, отменено решение, Румен Цеков, получи на първа инстанция 10 години затвор, защото се опитал да изпревари неправилно. Мирослав Бъчев беше осъден, защото с действията си е допринесъл за катастрофата – карал е с несъобразена скорост. Тези присъди бяха отменени заради процедурни нарушения. Сега не е ясно какви са мотивите за новите присъди, тъй като тепърва предстоят да излязат.

Каква е катастрофата – челен удар между "Форд Торнео" и "Фолксваген Туран", като при инцидента е ударено и "Рено Клио". Загиналите са хора от първите две коли. А делото се гледа от военни съдилища, защото Цеков е военен.

Присъдата не е окончателна, тъй като е на първа инстанция и почти сигурно ще бъде обжалвана. Несъгласни с отсъждането са както обвинителите, така и защитата на Цеков и Бъчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес