Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново отложиха делото срещу акушерката Емилия Ковачева

17 март 2016, 11:58 часа • 1816 прочитания

Днешният ден донесе втори фалстарт на делото за акушерката, която преби пеленаче. Съдът отложи процеса по настояване на защитата, съобщава bTV.

Мотивът – Емилия Ковачева имала проблеми, била в тежко и тревожно състояние и не се е запознала с доказателствата.

Съдът назначи психиатрична експертиза на акушерката.

Делото продължава на 18 април, точно година след инцидента с бебето Никол, което беше пребито почти до смърт в столичната болница "Софиямед".

В последствие бе разкрито, че Ковачева е посягала и на други деца. Тя обаче отрича обвиненията и преди време заяви, че не чувства вина. 

Малката Никол е родена на 14 април 2015 г. в болница "Софиямед" без усложнения, здраво и доносено дете. На 17 април Ковачева е била дневна смяна, като дежурен акушер, продължила е работата си и в нощната смяна – на 17-и срещу 18-и в същата болница. На 18 април около 2.00 часа дежурната акушерка е започнала да нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото на бебето. Опитвала се е да задуши детето, като е притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия е причинила тежка мозъчно - черепна травма на детето, представляващо постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота. На 18 април сутринта дежурният лекар акушер – гинеколог е установил понижен тонус на детето и е назначил изследвания и лечение. По-късно същият ден е установено влошаване на състоянието на бебето - понижен мускулен тонус на горните крайници, висока температура, болезнен плач и данни за оток на главата. Веднага след това новороденото е преведено за продължаване на лечението в болница "Токуда" – София.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес