Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха тримата сирийци за катастрофата със загинали полицаи в Бургас

19 април 2023, 17:34 часа • 1929 прочитания

Съдът призна за виновни тримата сирийски граждани, обвинени за катастрофата с автобус с мигранти в Бургас през август 2022 г. При нея загинаха двама полицейски служители – Йордан Илиев и Атанас Градев.

Районният съд в Бургас днес определи общо наказание от 4 г. и 10 месеца затвор за шофьора на буса – Омар Аднан. Той ще трябва да плати и глоба от 11 000 лева.

Сириецът Абдулах е осъден на 4 г. и 4 месеца затвор, като му е наложена глоба от 18 000 лева. Той е човекът, осигурил буса и ръководил схемата за трафик на мигранти.

Непълнолетният Ахмад пък получава 1 г. и 10 месеца затвор. Ролята му в инцидента е на помагач на другите двама.

Наказанията са смекчени, тъй като делото се гледа по съкратената процедура. Процесът е по обвинения за каналджийство и за транспортни престъпления. Има и второ дело – за умишлено причиняване на смъртта на служителите на МВР Атанас Градев и Йордан Илиев, което е във фаза разследване.

Припомняме, че бусът, пълен с 47 нелегални мигранти, се вряза с висока скорост в патрулка, която опита да го спре миналото лято в Бургас. Така двамата полицаи загубиха живота си. Според служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев 16 полицаи са нарушили задълженията си, за да се стигне до смъртта на двамата им колеги.

Разбра се още, че сириецът Омар А. е бил задържан от полицията ден преди инцидента, само че бързо бил пуснат, защото от МВР смятали, че нямало достатъчно доказателства за незаконни негови действия. Въпреки това се подозирало негово участие в трафик на мигранти.

ОЩЕ: Задържали обвиняемия сириец ден преди катастрофата със загиналите полицаи, но бързо го пуснали

Омар е обвинен в умишлено причиняване на катастрофата. Една от причините е, че изобщо не е опитал да спре. Карал е и нерегистриран автобус, на който били сложени нидерландски номера от друго превозно средство. По второто дело прокуратурата ще опита да постигне най-тежкото наказание за него - той е основен обвиняем и там.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес