Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Осъдиха 49-годишен на година и половина затвор за телефонна измама

14 октомври 2024, 21:47 часа • 478 прочитания

Мъж на 49 години е осъден на година и половина затвор за телефонна измама, съобщиха от Окръжния съд в Стара Загора. Наказанието е наложено след одобрено споразумение, а изпълнението е отложено за срок от четири години.

Още: Искат ли ти пари по телефона, това е телефонна измама!

Пред съда мъжът е признал вината си за това, че на 6 август т.г. е Гълъбово в съучастие с неустановени при разследването лица е въвел в заблуждение 83-годишна жена. Казано ѝ е, че трябва да остави на улицата пред дома си сумата от 15 450 лева с цел да бъдат задържани от служители на МВР лица, които участват в телефонни измами. С деянието осъденият е причинил на пострадалата имотна вреда, като измамата е извършена от повече от две лица, уговорили се предварително за нейното извършване.

Още: Двоен ръст на телефонни измами от началото на годината

Единият от съучастниците се е представил за длъжностно лице - служител в Министерството на вътрешните работи. В деня на престъплението непознат мъж се свързал с пострадалата по стационарен телефон и се представил за полицейски служител. Обяснил е, че на предния ден нейна съгражданка е станала жертва на телефонни измамници и жената трябвало да съдейства на полицията за залавянето им. В противен случай била заплашена, че ще пострада, защото знаели къде живее и че разполага с пари. Жената се съгласила.

Още: Само за ден осуетиха три опита за телефонни измами в Шабла

Непознатият мъж ѝ давал указания по телефона как да подреди парите в хартиен плик, а след това да ги постави под лек автомобил с тъмни стъкла, който бил паркирал близо до дома ѝ. Жената изпълнила нарежданията му и оставила сумата на посоченото място до дома си, прибрала се, а малко след това от там ги взел подсъдимият.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес