Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Още има необезопасени места в района на взривовете край Елин Пелин

29 юли 2024, 13:48 часа • 1423 прочитания

Все още има необезопасени места в района на взривовете край гара Елин Пелин. Това стана ясно на среща при управителя на София област Силвия Арнаудска с представители на държавни институции и общински власти.

На срещата, разпоредена от премиера Димитър Главчев, беше съобщено, че все още има горещи точки в складовете, за което информираха представителите на пожарната. Очаква се затишие на гърмежите, за да може да се оцени ситуацията.

Арнаудска, цитирана от БНР, информира, че на място в гара Елин Пелин има комисия, която разследва щетите. Според наличната информация, над 30 къщи са пострадали, като щетите включват предимно счупени дограми, паднали мазилки и счупени стъкла. Още: Експерт: Неподходящи дрехи и телефон може да се предизвикали взрива в Елин Пелин

Преувеличават ли се щетите?

Кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи, че има опити да се преувеличават някои щети, но увери, че помощи няма да бъдат отпуснати на хора, които нямат нужда. Симеонов не уточни кога ще бъде вдигнато бедственото положение, но посочи, че това няма да стане преди да бъде отворен пътят между Елин Пелин и село гара Елин Пелин. Той добави, че в момента военнослужещи събират разпилените от взрива фойерверки в околните ниви.

На срещата беше обсъдена и ситуацията относно информирането чрез системата за оповестяване BG-ALERT.

По-рано през деня Наталия Николова от Софийската окръжна прокуратура информира, че след аутопсията е установено, че хората, чиито тела бяха намерени вчера, са починали от взрива. Още: Взривът в Елин Пелин: Разследващите не изключват нито една версия

"Разпитани са 8 души по делото до момента. Днес основно ще бъдат разпитани пожарникарите, които първи са пристигнали на мястото и са оказали помощ на пострадалите, които за съжаление починаха в "Пирогов".

Двете жертви в складовете с пиротехника край Елин Пелин са загинали от взрива. Засега е огледана едва 1/8 от територията на складовете. Все още не са изследвани записи от камерите и не може да се каже дали съдържат информация или са напълно унищожени, каза следователят от Националната следствена служба Иван Делчев.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес