Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасяват се Ветко Арабаджиев да не се укрие

20 октомври 2020, 06:53 часа • 2966 прочитания

Продължава делото за пране на пари и данъчни престъпления срещу Ветко Арабаджиев, съпругата му Маринела, сина им Вълчо и още пет души. Това е решил Апелативният специализиран наказателен съд по протест на прокуратурата срещу решението на първата инстанция от края на юли да го прекрати и да го върне за допълнително разследване, съобщава 24 часа. Припомняме, че магистратите пуснаха под домашен арест и Ветко Арабаджиев. Втората инстанция обаче отменя и това решение с подновяване на съдебната фаза на делото.

Така, главата на фамилията ще остане единственият от обвиняемите, който е под ключ. Маринела е вкъщи, но я следят с електронна гривна. Ветко Арабаджиев може да избяга и да повлияе на свидетелите по делото, предполагат на втората инстанция и връщат делото срещу него и останалите в съдебна фаза. Според съдебния състав, Ветко Арабаджиев може да се укрие. И припомят, че през март минлата година го издирваха и заловиха в къщата на Георги Семерджиев-Жоро Шопа до Барселона. Ветко Арабаджиев е знаел, че срещу него има разследване, и въпреки това не се е предал.

Магистратите посочват, че е достатъчен само фактът, че синът му е бил в ареста, докато той и съпругата му са издирвани с Интерпол. Припомнят се и намерените в имота на Жоро Шопа телефони, в които разследващите намериха материали от разследването срещу хотелиерите, включително и разпити на свидетели. Когато първоинстанционният съд е решил да пусне Ветко Арабаджиев под домашен арест, от прокуратурата са написали в протеста си, че той е собственик на много фирми чрез офшорни компании, регистрирани по цял свят. И с парите, които има, може да избяга, както вече го е правил. Апелативният специализиран наказателен съд също се съгласи с мотива, че "всички тези обстоятелства правят опасността от укриване достатъчно интензивна и към този момент, независимо от продължилото задържане от близо една година и шест месеца”.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес