Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Омбудсманът пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие

01 юли 2020, 14:10 часа • 2069 прочитания

Омбудсманът Диана Ковачева пита ВСС кога ще заработи електронното правосъдие в пълен капацитет. Диана Ковачева изпрати писмо до представляващия Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев с питане на какъв етап е процесът по въвеждането му.

Поводът за писмото на доц. Ковачева са зачестилите жалби до обществения защитник заради затруднен достъп на гражданите до съдилищата по време на извънредното положение, заради COVID-19, се посочва в съобщение от институцията.

Пандемията постави по категоричен начин на дневен ред въвеждането на електронното правосъдие в пълната му функционалност и този дефицит е особено видим в ситуация, в която съдилищата спряха работа, а на българските граждани бе практически отказан достъп до правосъдие. Въпросът за ефективно функциониращо електронно правосъдие постоянно се поставя и от адвокатите като защитници на законните права на техните клиенти“, пише омбудсманът.

Ковачева подчертава, че по-специално, моли да й бъде предоставена информация кога ще могат да се ползват следните функционалности: предприемане на процесуални действия в електронна форма, електронно връчване на съобщения и призовки, заявяване на извършването на удостоверителни изявления и достъп до поддържаните от органите на съдебната власт електронни дела и съдебни регистри.

„Отговорът на тези въпроси е още по-важен в контекста на неясната обстановка с продължаване на пандемията и готовността на съдилищата да разглеждат дела в подобна ситуация. Осигуряването на електронното правосъдие в пълния обем функционалности е в интерес на гражданите, защото предоставя прозрачен и лесен достъп до правосъдие. А това е особено необходимо в ситуация на извънредно положение, когато именно съдът е най-важна защита за гражданите при ограничаване на техните права“, категорична е доц. Ковачева.

Тя припомня, че с темата за електронното правосъдие е ангажирана още от 2012 г. в качеството й на министър на правосъдието и че още тогава е внесла първата за страната ни концепция за електронно правосъдие, приета с решение на Министерския съвет през ноември 2012 г.

„Тази концепция постави една много важна цел – да се повиши ефективността на съдебната система чрез използване на електронни документи от органите на съдебната власт при взаимодействието им с други административни органи, организации, гражданите и бизнеса. През 2013 г. внесох в Народното събрание пакет от законодателни промени с цел въвеждане на електронното правосъдие в Република България. Същите бяха разгледани на по-късен етап и приети през 2016 г., но процесът по въвеждане на електронното правосъдие все още не е приключил“, акцентира още омбудсманът.

Доц. Диана Ковачева набляга на факта, че достъпът до правосъдие е безспорно и неотменимо право, което следва да се осъществява безпрепятствено и като обществен защитник тя е категорична, че държавните органи и институции следва да предприемат възможните мерки и действия за създаване на условия за неговото осъществяване.

 

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес