Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОЛАФ се включва в проверката на Миню Стайков

19 септември 2018, 07:30 часа • 5216 прочитания

Европейската служба за борба с измамите с евросредства – ОЛАФ, ще се включи в проверката на Миню Стайков, стана ясно на съдебното заседание пред апелативния специализиран съд вчера. 

Спецпрокуратурата е уведомила ОЛАФ, че има данни за злоупотреби с евросредства - около 7 млн. лева според прокурор Димитър Петров. Деца на служители на Стайков от "СИС индъстрис" са кандидатствали за финансиране пред ДФ "Земеделие" по програма "Млад фермер", уточни Петров, пише в. "Монитор".

Става дума за 9 фирми на еднолични търговци, които са синове и дъщери на служители на Стайков, но отговарят на условията по програмата и са на възраст до 25 г. Те са получили финансиране от 7 млн. лева, а в нотариално заверени обратни писма е записано, че „действителното притежание на всички права ще бъде в полза на Миню Стайков“.

Заради това от спецпрокуратурата са сезирали ОЛАФ, стана ясно по време на заседанието за мерките за неотклонение на бизнесмена и още двама, обвинени в организирана престъпна група за данъчни престъпления – Белун Хазърбасанов и Иван Димитров. Пред магистратите Миню Стайков помоли да бъде освободен от ареста и каза, че бизнесът му е законен.

Заседанието за мерките за неотклонение на Миню Стайков и още двама задържани беше отложено за по-късен час вчера. Причината е, че прокуратурата е забравила да внесе 6 тома материали по делото, които са от значение. Така съставът на апелативния специализиран наказателен съд отложи с един час гледането на мярката, в който час материалите да бъдат внесени.

След това адвокатите на обвинените ще трябва и да се запознаят с томовете. Припомняме, че вчера сутринта съдът трябваше да разгледа обжалването на мярката на Миню Стайков и другите, след като миналата седмица съдът ги остави в ареста. Тримата бяха обвинени за участие в организирана престъпна група,създадена с цел продажба на акцизни стоки без бандерол данъчни престъпления и пране на пари.

На 5 септември прокуратурата влезе в компаниите на Стайков - "Топаз мел", "Винпром Карнобат" и "Сис индустрийс". При операцията бяха задържани общо10 лица, сред които и самият Стайков.

На 6 септември спецпрокуратурата повдигна обвинение на 8 души за продажба на акцизни стоки без бандерол, извършване на данъчни престъпления и пране на пари. Обвиняем по разследването е ѝ синът на Стайков - Стайко Стайков, който все още се издирва и за неговото задържане е издадена Европейска заповед за арест.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес