Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинили са задочно Цветан Василев за източване на КТБ

12 август 2016, 17:25 часа • 3334 прочитания

Предявено е задочно обвинение срещу бившия мажоритарен собственик на фалиралата "Корпоративна търговска банка" (КТБ) Цветан Василев за източването на 206 милиона лева от кредитната институция, фалирала през 2014 г

Банкерът е бил привлечен задочно към наказателна отговорност, съобщава Нова телевизия, позовавайки се на свои източници от прокуратурата.

Обвинителните материали са били връчени на един от адвокатите му. КТБ фалира през 2014 г., а Василев се укрива по настоящем в съседна Сърбия.

Тази седмица пък стана ясно, че изпълнителният директор на КТБ Орлин Русев по решение на специализирана прокуратура вече не е обвиняем за присвояването на 206 милиона лева от банката. Според новия документ, той вече е обвинен, че подбудил главната касиерка на КТБ да извърши престъпление.

В началото на юни прокуратурата обвини Василев в организиране и ръководене на престъпна група, занимавала се с длъжностни присвоявания. Обвинени бяха още 13 души по същите обвинения. Това са касиери, одитори и други, по думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. По случая са събрани над 250 тома с доказателства, разпитани са 475 свидетели, извършени са над 133 експертизи и повече от 60 претърсвания.

През юни съдът в Белград разреши екстрадацията на Цветан Василев. Адвокатът на банкера Константин Симеонов посочи тогава обаче, че екстрадиция му е възможна само с одобрение и на сръбския правосъден министър.

КТБ, която беше червъртата по големина банка у нас, бе затворена и после обявена в несъстоятелност преди две години. Още тогава и БНБ, и прокуратурата обвиниха за ограбването на банката основния ѝ акционер и главен шеф Цветан Василев. Според техните данни той е раздавал на фирми и граждани, най-вече негови собствени компании, роднини и приятели, кредити без необходимите гаранции с ясното съзнание, че тези пари няма никога да бъдат върнати. Установено бе, че в банката липсват над 2 млрд. евро.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес