Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвинението желае повече от 10 години затвор за Кирчо Киров

24 ноември 2015, 12:04 часа • 4093 прочитания

10 години затвор за бившия директор на Националната служба по разузнаване ген. Кирчо Киров е малко, счита прокуратурата. „Наказанието е най-ниското, предвидено в закона. Пуснали сме протест и настояваме то да се увеличи“, съобщи пред "Труд" прокурор Елин Алексов, говорител на Софийската военна окръжна прокуратура.

Ген. Киров отговаря за присвояване на 4,7 млн. лева. Престъплението се наказва със затвор до 20 година. През август той бе признат за виновен и осъден на 10 години от Военния съд в София. Военните съдии се съгласиха с тезата на прокуратурата, според която във финансовите документи на разузнавателната служба от 2007 до 2011 г. ген. Киров отчитал несъществуващи разходи - пари за изпращането на агенти на мисии, тяхната издръжка за наемане на хотели, квартири, самолетни билети и пр.

Ген. Киров също е депозирал жалба срещу присъдата. Той твърди, че е невинен, тъй като парите са изразходвани "целево" - за вербуване на информатори и делото срещу него е "политическа поръчка". Според него тези пари не могат да се отчетат, защото няма такъв измислен механизъм и заради класифицираната информация относно вербуваните агенти.

Стартът на процеса пред Военния апелативен съд е насрочен за 9 декември.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес