Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обсъжда се нова мярка как да спират пияните и дрогирани шофьори да бягат от правосъдие

31 май 2017, 13:33 часа • 2082 прочитания

Проверката за алкохол и/или употреба на наркотични вещества при настъпила катастрофа да се извършва от „медицински специалист в лечебно заведение“, когато проверяваният откаже да му се направи тест на място от полицай. Това предвижда нова проектонаредба.

Целта на текста е да няма възможност наложени наказания при положителни резултати за алкохол и наркотици да се обжалват, защото тестът е направен не от лекар, а от медицинска сестра например. Това разясни бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.

В проекта за наредба е посочено и, че „при наличие на външни признаци“ проверяваният задължително се тества, но това може да го стори или полицай, или да стане чрез медицинско изследване. Ако има тотален отказ от изследване, тогава се вземат предвид резултатите от „техническото средство“ - дрегер.

Интересен момент е, че ако някой избере да дава кръвна проба в лечебно заведение, има 45 минути да стигне до него, ако заведението се намира на територията на населеното място, където е бил хванат от полицията. Ако най-близкото лечебно заведение е по-далеч, се дават 90 минути на проверявания да стигне. При проба с дрегер, показваща над 1,2 промила алкохол, проверяваният се съпровожда от полицията до лечебно заведение за кръвна проба.

Общественото обсъждане на проектонаредбата продължава 14 дни, т.е. по-кратко, заради „високата обществена значимост“. Проектът е публикуван на 29 май.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес