Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обмислят да наказват трафикантите на бежанци със затвор

26 септември 2016, 15:15 часа • 1600 прочитания

Трафикантите на бежанци да бъдат наказвани със затвор. Това предлагат от Центъра за противодействие на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР.

За целта трябва да има промени в Наказателния кодекс, така че да отпадне сегашната възможност каналджиите да бъдат осъждани на пробация.

Директорът на БОРКОР Елеонора Николова посочи, че трябва да бъде посочено минимално наказание за това престъпление, за да има и ефективни присъди

"Ние смятаме, че следва да се завиши репресията по отношение на останалата категория лица - каналджиите, трафикантите на хора, които в този период от време, когато всички сме се устремили да решим такъв тежък проблем, извличат невероятни пари. Самата подготовка и опит за организиране на такива групи, включително в този стадии на престъплението, когато се криминализира, да се предвижда отнемане на моторните превозни средства от какъвто и характер да са те", коментира тя.

"Следва да се индивидуализира отговорността, тогава когато се пренасят големи групи хора. Една е отговорността за трафикиране на едно лице, друга следва да е, когато се трафикират групи хора. Предлагаме завишени състави и най-вече отпадане на минимума по тези престъпни състави, защото този минимум позволява през средствата на НПК да се отиде към наказание пробация. Считаме, че пробация и трафиканти са несъвместими понятия", обясни още Николова.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес