Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обира те банкер - не става без поне престъпна небрежност от други банкови служители

21 февруари 2019, 09:30 часа • 5327 прочитания

Щом и това става, значи няма държава. Така един от пострадалите от кражба на пари, теглени от 29-годишната Биляна Начева, ръководител на банков клон в Нова Загора, описа скандалната ситуация.

Доколкото разбрах, банката е направила вътрешна проверка и е установила липса на пари по сметките. В случая банката носи отговорност и трябва незабавно да възстанови парите по сметките на пострадалите, а не да чака осъдителни присъди, подчерта бившият председател на Сметната палата проф. Валери Димитров. По думите му пред Нова телевизия колкото по-бързо стане, толкова по-бързо се възстановява доверието, защото банката поема грижата за внесените в нея пари.

Ако обаче има подозрения, че пострадалото лице всъщност е съдействало за кражбата – както в случая с Мартин Петров (бел. ред. – от публичната информация изглежда, че той е дал прекалено голям достъп до сметките си на ограбилата го банкерка), тогава било друго.

Димитров коментира за случая в Нова Загора, че банките имат такива системи, че много служители всъщност са знаели какво става и трябва да има проверка дали няма организирана престъпна група. Неофициално Actualno.com получи същия отговор, когато задаваше въпроси за случая "Мартин Петров", който стигна до съд.

Трябва максимално ясно да си следим всяка една сметка в банката, да ползваме всички технически средства – имейли, есемеси, и тефтерче да си водим включително. Няма задължение на клиента да си следи сметките, но за лична сигурност е по-добре да се прави. Това каза Емил Хърсев в интервю за bTV.

Обикновено служителите, които разполагат с достъп до системите за информация на банката, могат да проследят движението по сметките в нея и е нормално да се насочат към сметки, по които има най-малко движение през годините, обясни още Емил Хърсев. По думите му в Нова Загора има нарушение на технологичната дисциплина на повече от един служител, защото някой е трябвало да потвърждава операциите, които е правила банкерката.

"Всяка сделка трябва да се контролира поне от двама служители на банката, извършителката е знаела паролите на своите колежки. Не се спазват тези правила, вероятно става въпрос за престъпно нарушение на повече от един човек", категоричен беше финансистът.

Според Емил Хърсев не са много често случаите, в които служителите мамят банка в която работят, най-често се греши. Има обаче и случаи, в които клиентът участва в измамата, отбеляза още той – например ако клиентът сам е дал паролата, флашката с електронния си подпис и така нататък. В случая в Нова Загора банката не е заявила подозрение към клиентите, така че вероятно ще поеме вината и ще възстанови парите, обясни още финансистът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес