Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново заседание по делото срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

11 април 2019, 07:50 часа • 2188 прочитания

Днес, 11 април, Специализираният наказателен съд отново ще заседава по делото срещу Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев.

Тримата са обвинени, че през 2011 година са уредили продажбата на 33% от акциите на електроразпределителното дружество EVN на занижени цени, припомня БГНЕС. Според прокуратурата, държавата е била ощетена с 1 276 618 лв. заради Дянков и Прокопиев. Държавното обвинение счита и, че тримата мениджъри на "Булброкърс" (изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев) оценили за по-малко пари 51 612 акции и щетата от това била 7 457 553 лв. От действията на Трайков държавата е загубила близо 21 млн. лв., казва прокуратурата.

Специализираният наказателен съд вече разпита няколко свидетели по делото, сред които и тогавашният шеф на Агенцията за приватизация и настоящ министър на икономиката Емил Караниколов. Караниколов каза пред съда, че още преди 8 години ДАНС проверявала сделката, но не открила нищо нередно.

На 3 октомври, 2018 година, Специализираната прокуратура внесе отново в Специализирания наказателен съд обвинителен акт по делото. Според държавното обвинение бившият вицепремиер Симеон Дянков и бизнесменът Иво Прокопиев са извършили длъжностно престъпление, от което са настъпили значителни вредни последици. Други трима от привлечените - изпълнителният директор на "Булброкърс" Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев са обвинени за съзнателно нанасяне на щети на чуждо имущество в особено големи размери. Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков е обвинен за това, че като длъжностно лице не е положил достатъчно грижи за повереното му имущество, от което са настъпили вреди в особено големи размери, а престъплението представлява особено тежък случай.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес