Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова измамна схема: Мъж задлъжня с 330 000 лв. кредити към четири банки

11 октомври 2024, 08:52 часа • 1266 прочитания

Мъж стана жертва на измама за стотици хиляди левове, след като бил принуждаван да тегли банкови кредити. По думите му в схемата участват няколко души.

Как е станала измамата?

В началото на септември с потърпевшия се свърза момче. Каза му, че го познава. "Ставаше въпрос за негова приятелка, която си търси работа – дали в моята работа търсят хора. Аз му казах, че търсим, да се свърже с мен. Той за първи път ми пише. Абсолютно никога не съм го виждал, нито го познавам. Той нямаше Facebook, използваше само Messenger”, разказва мъжът.

ОЩЕ: Натрупал 100 000 лв. от измами: Задържаха мним кредитен консултант

Това е контактът му с първия човек от измамната схема - този, който трябва да проучи жертвата. Държи се като добър познат, който моли за услуга и го кани на кафе. „Видяхме се, аз говорих с неговата приятелка, която си търсеше работа. След това останахме двамата. Каза ми, че работи за човек, който се занимава с кредити”, допълва жертвата.

Измамникът твърдял, че минаваш през 3-4 банки, а те ти отпускат кредити в същия ден. Неговият познат ги погасява веднага, а за услугата получаваш комисионна. Познатият се представил като Мартин. Той е мозъкът на схемата - човекът, който трябва да омагьоса жертвата.

Мъжът успява за няколко минути да провери дали жертвата има кредити и веднага му звъни отново. Обещава му комисионна от 8000 лв. Мишената вече е улучена. Ловът е успешен, въпреки че нищо от предложеното не звучи логично и че жертвата е образован млад човек.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес