Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нито едно разкрито нападение над журналист, те дори не могат публично да кажат подозренията си

03 април 2014, 08:11 часа • 13820 прочитания

Вече осем години ГДБОП не успява да подведе под отговорност заподозрени за взрива пред дома ми. Аз имам подозрения, ГДБОП имат и нищо. Това каза разследващият журналист Васил Иванов. И добави – когато през 2007 година нападнаха Асен Йорданов (бел. ред. – журналист от „Биволъ”), той се справи сам, защото е каратист. А нападението беше с метални прътове и ножове.

През 2006 година пред жилището на Иванов в „Банишора” беше поставена бомба, която избухва в 3 през нощта. Тогава журналистът не е в дома си, а пораженията са страшни – изкъртена врата, разрушени врати, повреден асансьор. В сутрешния блок на Нова телевизия Васил Иванов добави, че вече е наясно кой го е поръчал, но няма доказателства.

При мен се стигна дотам, че трябваше да се явя на детектора на лъжата. Обаче им казах, че на шестата минута искам да ми кажат резултатите, както е процедурата. ГДБОП и шефът им Станимир Флоров по това време не се съгласиха. Стойкаджия до стойкаджия. Може да съм в далавера с бомбаджията, както вървяха слуховете, но да го докажат – един случай няма разкрит за посегателство срещу журналист. Защо само в България не се разкрива корупцията – защото тези хора, които трябва да я разкрият, са част от нея, убеден е Сашо Диков. Неговата кола беше взривена преди няколко години.

Ние сме си за бой – защо не сме пред МВР, за да поискаме да си свърши работа, попита Иван Бедров. МВР съществува като покровител на разни схеми, на източване на ДДС. Защо в България има в пъти повече частни охранители, отколкото полицаи, продължи Бедров.

Около година след като бях нападнат (декември 2007 година), видях прокурорската преписка и в нея се казваше, че това е било опит за убийство. Това заяви журналистът Асен Йорданов. Ако не бях се занимавал с бойни изкуства и не бях реагирал навреме, може би щях да съм мъртъв. Нападнаха ме на 50 метра от дома ми – единият нападател опита да ме наръга с боен нож, а другите ме удряха с тръби. Имах контузии по главата, ожулвания по ръцете. Разкрития няма.

По-късно имаше втори опит да бъда нападнат, но разбрах още докато беше на ниво „поръчка” и по мои данни ставаше дума за висш магистрат, който още си е на работа, каза Йорданов. Той добави, че има подозрения защо са го поръчали – заради една от най-големите далавери със земи по Черноморието.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес