Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Натискът се увеличава - хванаха 80 нелегални мигранти в ТИР на "Тракия"

17 август 2023, 12:35 часа • 2309 прочитания

Не спират новините за открити нелегални мигранти у нас. Последният такъв случай е от магистрала "Тракия".

Според информацията от МВР 80 мигранти са открити в ТИР с турска регистрация на магистралата. Тежкотоварният камион е бил спрян тази сутрин малко преди 5 часа от патрул на жандармерийското управление в Пловдив.

Шофьорът е сърбин, мигрантите - авганистанци

Зад волана на возилото "Рено" е бил 34-годишен сръбски гражданин. При проверка в товарния отсек органите на реда са открили 80 чужденци.

По първоначални данни са афганистанци. 

Сръбският шофьор е задържан. С чуждите граждани работят екипи на група "Миграция" при полицейската дирекция в Пазарджик и и на местното РПУ. Образувано е досъдебно производство. Още: Хърватия разследва българи за нелегален трафик на мигранти

Още един случай

При проверка на магистрала "Марица" 37-годишен български гражданин е задържан за превозването на 7 нелегални мигранти. Пътниците, сред които и две деца са се представили за сирийци. Те са обяснили, че са влезли нелегално у нас от Турция, като е трябвало да достигнат до София, а от там до Сърбия. Пробата за алкохол на водача е отчела 1,33 промила.

Той е задържан за 72 часа.

Натискът се засилва

В началото на месеца МВР отчете лизо 47 000 опита за нелегално влизане в страната през българо-турската граница само през юли. 

След разпоредените от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов операции за противодействие на мигрантския поток през България, само за периода 1 юни – 31 юли предотвратените опити за преминаване на българо-турската граница са 46 940. Това е ръст със 73 % на недопуснатите нелегални влизания в страната спрямо същия период на 2022 г., когато са били 27 083. Резултатите говорят за изключително добрата работа на служителите на първата линия на границата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес