Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На втора инстанция ще се решава дали арестуваните за тероризъм по метода "хавала" остават в ареста

29 януари 2019, 06:50 часа • 1010 прочитания

Апелативният спецсъд ще гледа мерките на петимата, задържани за финансиране на тероризъм чрез популярната в ислямския свят схема "хавала", предаде БГНЕС.

Миналата неделя, на първа инстанция беше решено в ареста да останат Мустафа Алибрахим, Абдалхай Халум, Атеф Хсара, Сулейман Али и Исения Асенова. Определението на спецсъда обаче не беше окончателно и можеше да се обжалва пред по-горната инстанция – апелативният спецсъд.

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова каза, че шестимата са привлечени като обвиняеми след акцията за разбиване на група за международен тероризъм. Сред задържаните има българка. Един е обявен за международно издирване. Обвиненията към всеки от престъпната група са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хавала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

"Те са обвинени за две престъпления против републиката. Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят не пряко, а именно косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 000 000 евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия. Второто обвинение, което е повдигнато е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране - пряко или косвено - на терористична организация. Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България", заяви Арнаудова.

Общо 43-ма души бяха арестувани, че са част от престъпната схема за финансиране на тероризъм.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес