Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първо четене: Частните гардове ще се контролират от вътрешния министър

25 май 2016, 16:00 часа • 1348 прочитания

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за частната охранителна дейност, внесени от шестима депутати от ГЕРБ. Измененията бяха подкрепени от 94 депутати, 3 се въздържаха.

Според новите текстове министърът на вътрешните работи ще определя с наредба реда и условията за извършване на лична охрана на физически лица. Вносителите смятат, че по този начин "ще гарантират в максимална степен зачитане на правата, свободите и достойнството на гражданите".

Депутатите от ГЕРБ не посочват конкретен повод за инициативата си, но призиви за подобни промените в закона имаше, след като частни гардове пребиха жестоко шофьор на столичното Околовръстно шосе заради поведението му на пътя. Впоследствие стана ясно, че бодиградовете са служители на Ивайло Борисов-Ториното - дясната ръка на Златко Баретата. При Ториното обаче въпросните биячи са работели като фитнес инструктори и съветници по хранене - на граждански договор.

Заради случаят на Околовръстното в София тръгнаха масирани проверки в цялата страна на т.нар. охранителни антуражи. Имаше и задържани, но без да се стигне до нови шумни дела.

Припомняме, че  март месец за обсъждане е публикуван и проект за изцяло нов Закон за частната охранителна дейност.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес