Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На първа инстанция съдът отказа да държи в ареста Желяз Андреев

11 април 2018, 13:50 часа • 2363 прочитания

Окръжният съд в Добрич не се съобрази с искането на прокуратурата за задържане на 29-годишния Желяз Андреев за 60 дни и постанови той да излезе от ареста, с мярка "подписка".

Засега не е ясно дали прокуратурата ще обжалва.

Андреев беше задържан от полицията на 7 април по искане за екстрадиране от САЩ - заради разследване във Флорида срещу 11 души. Той е обвинен в участие в заговор за нарушаване на наложени от САЩ санкции срещу търговия с определени стоки за Сирия и за измама към Съединените американски щати, докато е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската фирма AW Tronics, чиито собственици - двама араби, са вече екстрадирани и с присъди от по две години. Андреев е търсел клиенти за продажба на авиационни части, като един от клиентите му е била сирийската авиокомпания Syrian Air.

В съдебната зала Желяз Андреев заяви, че, като служител в отдел "Продажби" на AW Tronics, той е изпълнявал задълженията си според трудовата си характеристика и никога не е предполагал, че те са в нарушение на американските закони. Той категорично отрече да е изготвял или фалшифицирал документи и подчерта, че никога не е посещавал Съединените щати, не е кандидатствал дори за виза.

На свидетелската скамейка в негова защита се яви приятелката му Милена Здравкова, с която са били колеги във въпросната фирма. Тя подкрепи думите му, че като работници на най-ниското йерархично ниво, те са изпълнявали нарежданията на своите преки ръководители. Защитата на Желяз Андреев поиска от съда да го освободи от ареста, тъй като няма риск от укриването на подсъдимия и по този начин да не се съобрази с искането на прокуратурата за задържането му под стража за срок до 60 дни.

В защита на Андреев вече има организирани протести - за утре, 12 април, в Добрич и София, пред съдебните палати в двата града. Искането на близките на Желяз е да бъде преразгледана спогодбата за екстрадиция със САЩ. В негова защита вече има и онлайн петиция.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес