Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На лов за наивници: Измамници точат сметки като обещават големи награди с простовати игри

13 май 2021, 07:53 часа • 1508 прочитания

Полакомяваш се да участваш в игра, уж организирана от голяма търговска верига в социалните мрежи и оставаш без пари – това е действителност, разказана от Нова телевизия.

Каква е измамата – например, правиш „Тест на деня” – холограма, в която да разпознаеш дадено число. След това даваш данни за банковата си карта, за да ти преведат наградата – 1000 лева.

Според експерта Спас Иванов, предоставиш ли си т.нар. дневен код на банковата си карта (CVC код), хакерите вече има достъп и могат да теглят. CVV/CVC кодът е изискван при всички интернет плащания, където платежната карта не се намира физически и където не е възможно да се изисква личния ПИН на платежната карта. CVV/CVC се намира върху задната страна на картата.

От "Активни потребители" са категорични, че ако ще се дава парична награда, то трябва да се предоставя само банкова сметка и нищо повече.

Други знаци, че става въпрос за измама - кога е създадена дадена Фейсбук страница, от която има стартирана игра, как се общува с потребителите, има ли въобще информация на официалната интернет и Фейсбук страница на съответната популярна търговска верига за такава игра.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес