Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР: Телефонните измамници почнаха да действат все по-често от Румъния

11 юни 2018, 07:55 часа • 2503 прочитания

Стандартен е моделът, при който измамници са прибрали над 400 000 лева от 65-годишна жена. Става въпрос за убеждаване, че трябва да се помогне на полицията да залови измамници. Имало е и заплаха, стана ясно от думите на старши инспектор Златка Падинкова, началник на сектор "Измами" в ГД "Национална полиция". Падинкова посочи, че за този случай полицията е получила информация от конкретна банка.

Полицейският началник заяви и, че вече телефонните измамници станали много мобилни, почнали да вършат измами от Румъния, което много затруднявало намирането им. Иначе повечето измамници били от Плевен, Видин и Велико Търново.

Според старши инспектора телефонните измамници звънели на произволни номера и в течение на разговора събирали информация. Класическите телефонни измамници действат през стационарен телефон, а след това вече се преминава на мобилен телефон, който научават от жертвата.

Инспекторът разказа, че е имало случай, при който жертва на телефонна измама е теглила кредити и е ходила чак в Румъния. Влизат в някакъв филм, не може да се обясни какво се случва в главата на жертвите, добави Падинкова пред БНТ.

Освен това полицайката е категорична, че жертви не са само възрастни хора – има случаи с деца и по-млади хора. В Царево имало такъв случай с деца – двама малчугани длаи 30 000 евро, но МВР успяло да хване измамниците.

Златка Падинкова отрече и, че 76-годишен мъж е дал 600 000 евро на телефонни измамници в продължение на половин година. Такава информация не е постъпвала в МВР, заяви тя.

Годишно телефонните измамници прибират по 6 млн. лева годишно, което е 500 000 лева на месец. Все пак се отчита намаление на телефонните измами.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес