Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР подгони "Възраждане" за "Одеон" и надрасканата бирария

14 юни 2023, 07:20 часа • 3517 прочитания

Министерството на вътрешните работи (МВР) е започнало проверка във връзка с прояви на фенове на партия "Възраждане", които преди седмица саботираха прожекция от програмата на "София Прайд филм фест" в кино Одеон и освен това нахлуха в заведение в центъра на София. От пресцентъра на СДВР съобщиха за в. "Сега", че по проверката работи 1-во РПУ и материалите ще бъдат изпратени на Софийската районна прокуратура.

ОЩЕ: Кинофилм беше спрян от привърженици на "Възраждане" с мотив, че е педофилски (ВИДЕО)

На 11 юни група демонстранти, част от които носеха тениски на партия "Възраждане", блокираха входа на кино "Одеон", където трябваше да се прожектира филмът "Близо" - един от най-титулуваните европейски филми на миналата година, носител на Гран при от Кан и номинации "Оскар", "Златен глобус" и "Сезар" за най-добър чуждоезичен филм. По думите на организаторите протестиращите са обиждали и заплашвали публиката във фоайето на филмотечното кино, а присъстващите полицаи дори са поощрявали и са се ръкували с натрапниците. Позицията на "Възраждане" беше, че "няма да позволи пропаганда на педофилия и хомосексуализъм както сред деца, така и сред възрастни".

Другият сблъсък с фенове на "Възраждане", който се проверява от полицията, касае заведението за крафт бира бар в София. Докато партията организираше протест на жълтите павета, барът постави на своята витрина надпис, че "не обслужва привърженици на "Възраждане". По думи на собственичката на магазина, табелата е била сложена заради конфронтация с мъже с тениски на партията, които са влезли и са започнали да й правят забележки, че в магазина й има знамена на „чужди държави“ и че тя трябвало да ги свали и да сложи само български знамена. След като надписът на стъклото на заведението започва да се разпространява в социалните мрежи, в бирарията отново нахлуват мъже с тениски на "Възраждане". Сред тях е бил и депутатът на партията Славчо Крумов. Стига се до викане на полиция.

Саморазправата със собствениците на бара не спира до там. Преди ден витрината на магазина е надраскана с надпис "jude" и звездата на Давид. "През нощта сме имали посещение. Някой явно иска да намекне за "Кристалната нощ", когато такива знаци са поставяни на магазините на евреите. Надписът е премахнат. Нашият ще продължи да стои", съобщиха от заведението във фейсбук профила си.

От пресцентъра на СДВР обясниха, че са взети обяснения от подателите на сигнала за вандализирания бар. Разпитани са и свидетели. До момента не се съобщава за задържани.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес