Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

МВР обжалва отказ на Спецпрокуратурата да разследва престъпна група от висши служители на Национална полиция

15 декември 2021, 13:21 часа • 3612 прочитания

Дирекция "Вътрешна сигурност" - МВР обжалва прокурорско постановление на Специализираната прокуратура за отказ от образуване на досъдебно производство по разследване на дирекцията относно организирана престъпна група от ръководни служители на ГДНП (Главна дирекция "Национална полиция") в периода 2018-2020 година. Това беше оповестено в официално прессъобщение на МВР.

В прессъобщението няма посочени имена. Но в свой материал "Радио Свободна Европа" твърди на база информация от свои източници, че в случая става въпрос за Христо Терзийски. Терзийски беше директор на Главна дирекция "Национална полиция" от 24 февруари, 2015 година, но от 20 септември 2018 г. е временно изпълняващ длъжността главен секретар на МВР. На 18 декември 2018 г. отново се връща на позицията на ръководител на ГДНП, докато на 24 юли 2020 г. е избран за министър на вътрешните работи в третото правителство на Бойко Борисов.

Припомняме, че в края на октомври тази година вътрешният министър Бойко Рашков даде скандално интервю. В него Рашков заяви следното: "Служител на по-ниски нива е бил установен от специалните служби в нерегламентирани контакти с доста известен наркотрафикант. Събрани са материали, според които той е получавал заплата от този него, за да му прави услуги. По-късно този човек се е издигнал до поста министър на вътрешните работи по времето на Борисов. В момента не мога да ви кажа името на този министър, както и на наркотрафиканта. Но материалите са в МВР, запознах се с тях лично - и скоро ще съобщим повече информация".

В сегашното прессъобщение от МВР се казва, че с информация за случая е разполагала и Върховна касационна прокуратура (ВКП). "МВР счита, че прокурорът, направил отказ да образува досъдебно производство, не е посочил въз основа на кои материали е направил своите правни изводи. Ако отделните материали съдържат противоречива информация, юридическата прецизност изисква обвинителят да мотивира защо е дал доверие на една част от тях и е отказал да кредитира останалите", пише още в прессъобщението.

От МВР подчертават, че има значителни като обем изпратени данни, включително ВДС (вщестествени доказателствени средства), но и досега в МВР не е остъпвало становище от наблюдаващ прокурор по тях. Освен това постановлението за прекратяване е от януари 2021 г., а самото изпращане на протоколите за изготвени ВДС-и е от април 2021 г. – 3 месеца по-късно, и според МВР "очевидно не са взети предвид при вземане на решението".

Припомняме, че обжалването не може по закон да стане пред съд, а само пред по-висшестояща прокуратура - в случая на Апелативната специализирана прокуратура.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес