Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар осъден на първа инстанция заради немарлива работа при фатално завършило раждане

23 декември 2019, 15:11 часа • 3138 прочитания

Присъда от 1 година затвор с тригодишен изпитателен срок т.е. условна е получил на първа инстанция лекар-ординатор от Видин – защото заради немарливата му работа е бил отнет шансът на майка да роди живо момченце, съобщава прокуратурата на официалния си сайт.

От съобщението става ясно, че лекарят е работил в МБАЛ „Св. Петка“ АД във Видин. Посочено е, че при процеса на раждане той е използвал т.нар. прийом на Кристелер. Това е метод, при който се притиска корема на майката, за да бъде избутан плода и заради който през годините в България имаше няколко големи скандала, тъй като практиката е считана за много опасна в редица държави – припомнете си подробности в този материал!

По закон (чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс), "който причини другиму смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правно регламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 години". В този случай лекарят е предприел раждане без диагностично-терапевтичен план, не е провел необходимите прегледи за изясняване на акушерския статус на жената, тоновете на плода не били проследявани в динамика с акушерски монитор, каквато е рутинната практика, а били слушани еднократно. Не се е консултирал и с началник на акушеро-гинекологичното отделение или негов заместник – това е било задължително при патологично раждане или секцио.

Присъдата може да бъде обжалвана.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес