Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купуването на гласове: Изповед на освободен награждаван полицай – това е съдбата на честните в МВР

25 октомври 2024, 11:51 часа • 3013 прочитания

С нас натиснаха останалия състав, има свестни момчета, които искат да работят по закон, но няма да могат. Това заяви освободеният от работа в началото на август, 2024 година, полицай Иван Златарев. И се съгласи, че "ако не си послушен", си аут от системата, говорейки в по-широката рамка "купуване на гласове". "По десетстепенната система напрежението в момента е 20", подчерта Златарев, който каза и, че се дават по 400 лв. на глас за изборите.

"МВР беше превзето без един изстрел, без капка кръв – още 2015 година", категоричен е вече бившият полицай, който говори в предаването на Люба Кулезич в телевизия "Евроком".

Още: Журналист от Габрово твърди, че е заплашван от човек, споменат в списъците за купуване на гласове

Разказът на Златарев

На 1 август, аз и моят колега Димитър Леков бяхме закарани на разговор с Даниел Бараков (директора на ОДМВР Пазарджик). Той започна да ме напада, че съм бойкотирал израстването (в кариерата) на новия ръководител на РУ Велинград главен инспектор Борис Бориков. Това заяви полицай Иван Златарев. Бараков влезе в публичното полезрение заради заповед за отстраняване на полицай Георги Гагов от служебния МВР министър Атанас Илков и то пак по темата "купуване на гласове": Има ли МВР кураж да хване не само купувачите на гласове, а и поръчителите

Иван Златарев обяви, че през 2015 година "бил заточен в Пещера", защото подал сигнал за купуване на гласове от ГЕРБ. "6 години и 2 месеца изкарах в Пещера, в участъка в Брацигово, където Бараков ми беше пряк началник", добави Златарев. Бориков по това време е началник на криминалната дирекция на РУ Велинград – как да влияя аз, попита Златарев. След това потвърди, че Борис Бориков бил арестуван с краден автомобил и добави, че Бориков и зет му били задържани по случай с палеж на колата на кмета на Велинград – Златарев не уточни как са се развили нещата. Но каза, че като работел във Велинград, преди да бъде преместен в Брацигово, получил за задача да арестува политически фигури, конкретно хора от БСП. Поисках писмена заповед (защото поставянето на задачата не било под такава форма) и не се съгласих да изпълня (устното) разпореждане, заяви Златарев.

Отделно Златарев твърди, че сега Бараков му предложил два варианта за бъдещето – да бъде преназначен в РУ Панагюрище или "да излезе с гордо вдигната глава от МВР, като си пусна заявление да напусна по взаимно съгласие". Трябвало Златарев да вземе решение за 24 часа.

Интересна подробност – Златарев твърди и, че Бараков го обвинил, че подал сигнал за него във "Вътрешна сигурност" и че накрая на разговора казал: "Кажи на Сашо Семерджиев, че не съм престъпник". Семерджиев бил служител на "Вътрешна сигурност", но вече не работел там, бил преназначен. Иван Златарев се съгласи с констатацията, че няма как хора от "Вътрешна сигурност" да бъдат лесно уволнявани, но може да бъдат преназначавани и да си останат на новото място един вид завинаги - лост за подчинение.

Още: Не съм адвокат на Пеевски. Откъде знаете, че той ще купува гласове?

Това е съдбата на тези, които се опъват в системата на МВР, категоричен е Златарев. Той изрично каза, че вече почти 3 десетилетия работи в системата (от 1995 година) и има куп награди (26), но сега бива освободен заради слаби резултати, заедно с колегата си Димитър Леков. Освобождението е с мотив слаби резултати, лично проверени от Даниел Бараков, ръководител на ОДМВР Пазарджик, заяви Златарев.

За финал бившият полицай сподели позиция - прочистване на МВР може да стане само от върха, от парламента. Все още има достатъчно честни полицаи, смята той. Но каза и, че няма намерение да се връща в МВР, "в този цирк".

Източник: "Честно казано" (ВИДЕО)

Купуване на гласове: МВР е арестувало 1 човек в цяла България, който заплашва и мами

Заглавната снимка е илюстративна

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес