Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купуване на гласове в ромския квартал в Пазарджик: Сянката на войната Пеевски - Доган

11 октомври 2024, 21:42 часа • 1444 прочитания

Купуването на гласове за предстоящите седми поред предсрочни парламентарни избори се превърна в една от основните теми преди вота.

Основна причина – политически натиск от ПП-ДБ с имена на предполагаеми търговци на гласове на по-ниско ниво. И сигнал след сигнал за жестока борба по места между двете крила на ДПС кой кого: Валят още имена на купувачи на гласове на Пеевски и на ГЕРБ? МВР с широко затворени очи (СПИСЪК)

Пазарджик за пример

На фона на обвиненията, че МВР не прави нищо, полицията арестува общинския съветник от пазарджишкия квартал „Изток“ Сашо Ангелов – за притежание на наркотици и за списъци с имена, срещу които са записани конкретни суми т.е. улика за купуване на гласове. Ангелов е евангелистки пастор и общински съветник от НДПС, което е основано от излезлия през 1996 година от ДПС Гюнер Тахир още през 1998 година. Известен е и с прякора си Чайката.

В личния си профил във Фейсбук адвокат Грета Ганева коментира ареста като послание, без изрично да посочва от кого е то. "Посланието да стигне сега, за да се отрази на резултата на изборите", пише тя и определя ситуацията като политическа репресия. А в материал на Радио Свободна Европа, разглеждащ случая, пише, че има съмнения сред местните – полицията се е активизирала преди изборите заради Пеевски.

Според Ганева, намерените наркотици и списъци от полицията били подхвърлени – от записи на камери в съседни сгради се вижда как около 2 часа след полунощ от преминаващ автомобил е била хвърлена чантата с наркотиците и списъците, пише тя. В публикацията си Ганева уточнява и друго: "(...) двама цивилни полицаи се явяват в началния час за молитва в евангелски молитвен храм, обявяват, че са там по сигнал, влизат в храма, оглеждат набързо, излизат и се насочват към конкретен храст в двора. Посягат зад него и вадят чанта с наркотици и списъци с имена, срещу които записани суми".

Още: Как корпоративният вот изкривява социологията? Яница Петкова от "Галъп" говори в проценти (ВИДЕО)

Съмнения

Дали става въпрос за постановка? Платформата BG Elves (Българските елфи), която публикува списъци с имена на предполагаеми купувачи на гласове, коментира ситуацията. Причината – Ангелов е едно от имената. Именно на база тези списъци от ПП-ДБ поискаха решителна реакция на МВР и прокуратурата.

За твърдението за подхвърляне на доказателства "елфите" пишат следното в профила си във Фейсбук: "Това дали е така или не, не можем да кажем. Но можем да погледнем снимки от улицата, на която се намира въпросната църква и там виждаме, че храстите не са в изобилие. Възможно е да са хвърлили чантата през оградата, но все още не можем да си представим как хем е хвърлена през оградата, хем е скрита зад храсти".

Още: МВР бори купуването на гласове с предупредителни протоколи

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес