Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Купила ли е жената на Гешев апартамент от офшорка, в която дял е имал и Ваклин?

20 май 2019, 18:00 часа • 25841 прочитания

Жената, която живее със зам.-главния прокурор Иван Гешев - Детелина Ханчева, си е купила чисто нов апартамент в София на много ниска цена, показва разследване на Frognews.

Медията посочва нотариален акт, според който през декември 2014 г. за близо 86 км. м. в Зона Б -17, на ул. „Ген. Столетов“ № 8, Ханчева е дала 40 000 лева. С други думи говорим за цена от 465 лв. или 234 евро на квадратен метър. Според Frognews цените на имотите в този район и в периода на сделката показва, че най-ниските са между 800 и 900 евро за кв. метър. Има още един много любопитен факт - цената на въпросния апартамент е в пъти по-ниска дори от данъчната му оценка, казва медията.

Сделката става чрез решение на офшорна компания, която купува дяловете на фирма, собственост на Александър Ваклин, който е свидетел по делото "Иванчева", и неговия бивш, по думите на самия Ваклин, съдружник Марио Кръковски.

Подробности

Детелина Ханчева купува последователно от фирма "МС Консулт 2010" ЕООД три имота. На 9 декември 2014 г., няколко дни преди рождения ѝ ден, тя купува жилище с площ 71,730 квадратни метра без общите части, съгласно данните от Имотния регистър. Апартаментът се намира на столичната ул. "Ген. Столетов" 8. Също през декември, но две години по-късно, през 2016 г. към жилището е добавен и гараж с размер 18 кв. метра. Година по-късно имуществото е окрупнено с 542 кв. метра поземлен имот, върху който е сградата с апартамента и гаража. Фирмата-продавач е инвеститор на проекта, който е завършен през 2014 година. Сградата е четириетажна, "с 12 апартамента, на парцел с голямо лице и тесни калкани", както пише в описанието ѝ.

Данъчната оценка на недвижимия имот е 102 183,60 лева. Пазарната към този момент е около 150 000 лева. Имотът обаче е продаден за 40 000 лева. Представляващият продавачът - "МС Консулт 2010" ЕООД, Мирослав Чергаров заявява, че сумата е изплатена по банков път. В нотариалния акт от 2014 г. е записано, че апартаментът се състои от антре, коридор, дневна с кухненски бокс и трапезария, спалня, кабинет, баня с тоалетна и балкон. Като се добавят и 14 кв. метра идеални части от общите части, целия имот е записано, че е 85,77 кв. метра + 7 кв. метра мазе.

Освен всички документи за право на собственост, в нотариалния акт е записано, че е приложено и решение на едноличния собственик на "МС Консулт 2010" ЕООД от 09.12.2014 г. То е от същият ден, в който е подписан акта. Към този момент това решение следва да е взето от офшорната компания "Трансвю Холдинг Лимитид", защото от 2012 до 2015 г. тя се води едноличен собственик на капитала на "МС Консулт 2010" ЕООД. "Трансвю Холдинг Лимитид" обаче е представлявана от Марио Кръковски - съдружник на Детелина Ханчева в "Отеа".

Офшорната компания "Трансвю Холдинг Лимитид" е регистрирана на Сейшелите. Тя е представлявана или от Марио Кръковски, или от Валентина Никова Исакова-Николова, която е управител на други фирми свързани с бизнесмена.

На 7 август 2012 година Марио Кръковски и Александър Ваклин продават своите дялове от "МС Консулт 2010" на същата офшорка - "Трансвю Холдинг Лимитед", като в сделката Кръковски е пълномощник на представляващите офшорната компания Панайота Стефани и Христала Менелау. При сделката с продажбата на имота на Ханчева, "Трансвю Холдинг Лимитид" е едноличен собственик на фирмата-продавач "МС Консулт 2010".

"Не познавам Иван Гешев и Детелина Ханчева. Гешев го видях веднъж в специализираната прокуратура и той си обърна главата на другата страна. През 2009 година се разделихме с Кръковски. Имахме два общи проекта заедно, които изпълнихме. Единият беше за сградата на "Скобелев" 11 - той взе два офиса там, които продаде. Действително не сме ликвидирали фирмата, защото е сложна процедурата. Така ми стоят съдружия с всевъзможни хора, с които отдавна нямам нищо общо", коментира Александър Ваклин пред "Капитал".

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес