Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Краят на знаковото дело "Иванчева и Петрова" бе отложен

05 февруари 2020, 18:33 часа • 9684 прочитания

Очакванията, че в днешния ден ще приключи делото "Иванчева" на втора инстанция и че подсъдимите Десислава Иванчева и Биляна Петрова отново ще бъдат откарани от съдебната зала в ареста, не се оправдаха, предаде репортер на Actualno.com.

Апелативният спецсъд отложи пледоариите за 20 март. До отсрочването се стигна по искане на защитата и подсъдимите, след като съдията обяви делото за изяснено от фактическа страна, даде му ход по същество и предупреди, че пледоариите ще продължат след 17:00 часа.

"Имаме различни линии на защита и нямаме готовност в днешния ден за пледоарии", възрази адвокат Ирен Савова с надежда делото да бъде отложено, което от страна на обвинението бе възприето като "опит за шиканиране на делото". Прокурорът изрази недоумение: "Как спонтанно възникна тази различна линия на защита" и бе репликиран от Биляна Петрова: "По никакъв начин не шиканираме процеса. Не е възникнало спонтанно и не е за шиканиране на процеса", а Десислава Иванчева припомни, че имали определена дата през месец март за пледоариите. Съдът определи, че за изясняване линията на защитата дава един час почивка, след което обаче пак не се стигна до пледоарии. От защитата съобщиха, че на Биляна Петрова ѝ е прилошало, което и тя потвърди. При поредното искане на отлагане на пледоариите, към което се присъединиха подсъдимите, съдията отложи делото за 20 март. 

В хода на днешното заседание Иванчева и Петрова отправиха доказателствени искания, които бяха отхвърлени. Бяха представени веществените доказателства по делото, включително парите, при което се установи, че не са в първоначалния вид, в който са били иззети. "Констатирахме, че в пликовете е само едно хвърчащо листче с моя подпис, а аз присъствах на изземването на парите и се подписах на всички пликове", възрази адв. Савова. "Не намерих лепенките с моя подпис, не намерих легенда кога са отваряни, от кого, кой ги е отварял, кой ги е броил, кое е наложило другите лепенки и това се отнася и до другите предявени веществени доказателства, предявени днес", добави тя и настоя: "Искаме протоколите, в които са изписани длъжностните лица, имали достъп до тях, на коя дата са вземани веществените доказателства, с какви цели и от кого". Биляна Петрова се усъмни, че може да е имало нерегламентирано отваряне на пликовете с веществени доказателства.

Съдът остави без уважение тези искания. "По данните от делото е видно, че доказателствата са изследвани за нуждите на различни експертизи, протоколите са приложени и защитниците следва да се запознаят, поради което искането е неоснователно", аргументира се съдията.

Пред медиите Петрова коментира: "Тук доказателствата са от сорта - липсват доказателства, значи – доказахме". Тя отбеляза, че е математик и посочи, че изчислила, че възможността прокуратурата да е права е под 1 на един милион. "По нашето законодателство, дори при малка вероятност ние да сме прави, трябва да ни оправдаят, а тук ни осъждат на вероятност 99.99%", коментира тя, а Десислава Иванчева добави, че цялото дело е по усещане. 

"Ако се спазват законът и правовият ред, няма да бъдем осъдени, но тъй като сме в непрокуратурата, а както народът казва поръчкоратурата, ние ще бъдем осъдени", добави Иванчева. 

Граждани в подкрепа на Иванчева и Петрова дойдоха пред Спецсъда и засвидетелстваха подкрепа. Въпреки студеното време, някои от тях бяха с разкопчани якета, за де се виждат фланелките им с надписи "Свобода за набедените" и споделиха пред медиите, че делото е съшито с бели конци.

"Ужасявам се, че две крехки жени могат да бъдат поставени при такива условия, да бъдат тероризирани по този отвратителен начин", коментира един от поддръжниците на двете. Друг поддръжник заяви, че проблемът засяга всички, не само Иванчева и Петрова, "защото утре може да е всеки един от нас, който е дръзнал да се бори срещу корупцията и проблемите, които са сега из цялата страна".

Повече за знаковото дело, четете в тези материали.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес