Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КОНПИ ще плаща стотици хиляди на Прокопиев след решение на ВКС

21 октомври 2024, 18:14 часа • 1113 прочитания

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) ще трябва да плати 440 хиляди лева на бизнесмена и издател Иво Прокопиев, съпругата му и три дружества.

Това гласи окончателното определение на Върховния касационен съд (ВКС) и е сложен край на спора за разноските по дело за конфискация, заведено от КПКОНПИ, от което преди година комисията се отказа. КОНПИ беше отделена от по-голямата структура, отделно звено вече е и КПК - Комисията за противодействие на корупцията.

Върховните магистрати намаляват двойно разноските, присъдени от долната инстанция на Прокопиеви и фирмите, но в крайна сметка КОНПИ ще трябва да плати 100 000 лв. на Прокопиев и съпругата му, 100 000 лв. на "Алфа Енерджи холдинг" ЕАД, 140 000 лв. на "Алфа Финанс Холдинг" и 100 000 лв. на "Соларпро Холдинг" АД. Това са сумите, платени за адвокати от Прокопиеви и дружествата, съобщава в. "Сега".

Снимка: БГНЕС

Още: Съдът в Страсбург не допусна жалби на Иво Прокопиев и Ценко Чоков срещу България

Предисторията

Искът срещу семейството и трите дружества беше за 8 927 389 лв. Той бе предявен пред Окръжния съд в Бургас през 2018 г. Миналата година КПКОНПИ го оттегли след Тълкувателно решение на Върховния касационен съд. Решението постанови, че се конфискува само налично имущество с неустановен законен произход, т.е. няма как да бъде отнето нещо, което в края на проучвания от комисията 10-годишен период не е във владението на човек и не е преобразувано в друго имущество. Тълкувателните решения имат сила на закон, така че КПКОНПИ започна да оттегля исковете си. Съдилищата обаче присъждат разноските на ответниците и в зависимост от размерите на исковете, те могат да са значителни суми. 

Според годишния доклад на КОНПИ за 2013 г., във връзка с Тълкувателното решение комисията се е отказала или оттеглила искове за над 1,63 млрд. лв. Възложени са ѝ над 2,2 млн. лв. разноски и 1,96 млн. лв. държавни такси. В случая с Прокопиеви любопитното е, че съдът е спестил държавната такса на комисията. При този иск тя би била над 7,9 млн. лв.

Без връзка с Тълкувателното решение през миналата година КОНПИ е загубила дела за над 16,6 млн. лв., а отнетото имущество е малко над 8,66 млн. лв. Възложени са ѝ над 600 000 лв. разноски и над 327 хил. лв. държавни такси, пише "Сега".

Преди година комисията беше осъдена да плати над 51 млн. лв. такси точно заради частичен отказ от иск срещу Цветан Василев.

Още: Неокончателно: Иво Прокопиев осъди прокуратурата за 40 000 лева

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес