Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметството на с. Пороминово е застрашено от падане след срутване на подпорна стена

04 януари 2021, 15:54 часа • 6985 прочитания

Част от 80-метрова подпорна стена се срути при снощните обилни дъждове в центъра на кюстендилското село Пороминово. Няма пострадали, но сградата на кметството е застрашена от падане.

Отсек от стената, висок около 4 метра, се е срутил от силните дъждове върху пътното платно и на площада. Районът веднага е отцепен, а кметството е евакуирано.

Кметът на селото Кирил Калинков за инцидента:

"Една подпорна стена падна, която държи площада и кметството, правена е 2006 година. Стената е на земята, има опасност и кметството да се срути. Има застрашени 6 къщи, обаче са малко по-настрани, пак има стена правена, но видимо не е поддала тя".

Комисия от експерти е направила оглед на мястото. Установено е, че две бетонни пана от стената са паднали върху улицата. Друго пано, на около 7-8 метра след срутването, също е поддало. Размествания има и в други участъци.

На този етап не се налага евакуация на хора от съседни къщи. Застрашена от срутване остава сградата на кметството, потвърди заместник-кметът на община Кочериново Любка Йорданова:

„Пострадали няма, случило се е във време, когато не са минавали коли и хора. То и няма как да се започне веднага почистването, защото ако се започне почистването, това може да предизвика допълнително свличане. Трябва да се произнесе „Геозащита“ по това, какво трябва да се свърши. Това ще стане днес и утре. Засега не се налага евакуация на хора. Застрашена е сградата на кметството, в която се намира и лекарският кабинет и хранителен магазин. Наблюдава се, кметският наместник следи нещата и при най-малката опасност от свличане на останалите платна, ако възникне, те ще бъдат евакуирани“.

Ситуацията в Пороминово е под пълен контрол, няма опасност за живеещите в близост до мястото на инцидента, потвърдиха за БНР и от областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението":

"Засега застрашени хора няма. Обезопасено е всичко с обезопасителни ленти, да не влизат вътре", посочи шефът на регионалната служба на Пожарната в Кюстендил комисар Светлин Георгиев.

 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес