Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Киро Японеца: Опитаха да ме убият при среща с брата на Кюлев заради кредит за хлебозавод

11 февруари 2015, 16:50 часа • 24241 прочитания

Две групи са искали да убият Кирил Киров с прякор Японеца през 2003 г. и да си поделят 300 000 лева или евро. Това разказа самият той на заседанието на Спецсъда срещу групата за убийства на Йосиф Йосифов – Йоско Костинбродския и още четирима души, предаде БГНЕС.

Кирил Киров дойде в спецсъда и с охрана, която му бе назначена в края на януари, след като той заяви, че се страхува от покушение. Охраната е за срок от един месец.

На заседанието днес Японеца разказа пред съда за опита за покушение срещу него от 2003 година, когато по него бе стреляно от мотор. Преди 12 години, по разказа на Японеца, той е имал среща с Георги Кюлев – брат на убития банкер Емил Кюлев. Тази среща била във връзка с кредит, за да купи два хлебозавода, докато карал автомобила си забелязал мотор с двама души. Моторът спрял от едната страна на колата му, не го подминал. Малко преди това е имало и друго покушение и затова за секунди Киров си помислил, че са килъри. Преди да даде газ, той видял, че возещият се зад водача на мотора има някакъв предмет под якето. Имало стрелба, Японеца не броил изстрелите, но после се говорело, че били 7-8. И днес каза, че не видял мъжете, но по структура и тогава и сега посочи, че единият е бил Йоско.

Японеца каза, че е оцелял, защото бил с бронежилетка. Той я е носил, защото около 2 седмици преди това Марио го предупредил, че Бранко му е предложил да участва в групата на Бранко за убийства. Марио казал, че има две групи. Едната на Бранко, другата на Йоско. На заседанието не стана ясно кой точно е въпросният Марио.

Трябвало да получат 300 000 лева или евро. "Бях предупреден, че тези две групи ме търсят да ме ликвидират", каза Киро Японеца пред съда и обясни, че затова ходел с бронежилетка. Затова и бил жив и давал показания днес, всички патрони изстреляни срещу него през 2003 г. били в гърба и в областта на сърцето, а днес все още има белези. Предупреждения, по разказа си, Киров получил и от Филип Найденов – Фатик. Така в крайна сметка той знаел, че има две групи, които искат да го ликвидират и която го застреля ще си разделят парите. Самият Японец няма обяснение защо са искали да го убиват. В онези години той е строил бизнес център на бул. "Васил Левски". След две години в близост до този център срещу него има и второ покушение. Снайперист го улучва в главата.

В един момент по време на заседанието Кирил Киров каза пред съда, че не е застанал като виновен, а като свидетел. Подобен коментар бе и единственото, което каза пред камерите. "Вие не вървите, не ходите да снимате обвиняемите, които са по делото, а се държите с мен все едно аз съм килър, убиец или какъвто вие ме наричате", каза той и отказа всякакъв коментар. А въпросът за това дали се позаинтересувал кой стои зад поръчката препрати към председателя на спецсъда.

Без да бъде питан обаче той сам излезе след разпита на прокурор Бранислав Славов, който представи пред камерите като "прокурора лихвар". В съдебна зала Славов разказа, че познава Йоско и обвиняеми по делото. Той каза, че е гостувал в дома на Йосифов, там играли карти и гледали мач, дори призна, че пили. Прокурорът заяви пред съда и че е давал пари назаем на някои от хората.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес