Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кирилов видя "правен интерес" в действията на Цацаров по случая Джак Полфрийман

25 септември 2019, 13:40 часа • 2349 прочитания

Прокуратурата има "правен интерес" да иска възобновяване на производството на Джок Полфрийман. Министърът на правосъдието посочи, че е редно законодателят изрично да определи вида на акта и да допусне по-висок инстанционен контрол.Така коментира в кулоарите министър Данаил Кирилов искането на главния прокурор Сотир Цацаров към ВКС да поднови следствието.

Вчера говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова обобщи позицията на Цацаров. Прокуратурата има два аргумента за поисканото спиране на присъдата на Апелативния съд:

-Магистратите са отсъдили присъдата си с "определение", а не с "решение" (По-късно се разбра, че над 90% от решенията на съда в България се взема по този начин.)

- Съдийският състав е бил незаконен заради връзки на магистрати с БХК, които са дали становище, повлияло на решението.

"Смятам, че прокуратурата има правен интерес да иска възобновяване на това производство, макар да съм убеден, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване. Този въпрос, този дебат явно сочи на необходимостта да коментираме измененията на НПК относно статута на тези актове, които днес чух с изненада разсъждение на практикуващи съдии", допълни още Кирилов.

Според министър Кирилов не трябва да се поставя въпроса държавата срещу съдебните актове.

"Да, обществото има право да коментира това производство. То е приключило, налице е волята на съда, обективирана е в документ, така че темата може да стои на дебат. Знам, че ще има коментари в тази връзка и в заседанието на ВСС", допълни още Кирилов пред репортер на Агенция "Фокус".

На въпрос каква е възможността на държавата, ако Джок Полфрийман напусне страната преди произнасянето на ВКС, Кирилов отговори: "Стриктно трябва да зачитаме правото".

В момента освободеният предсрочно Джок Полфрийман очаква да му бъде издаден паспорт и да бъде изведен от България. Австралиецът остава в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци след като беше предсрочно освободен от затвора с решение на Софийския апелативен съд.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес