Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йовчев: Не се ангажирам да кажа, че някой предварително е планирал кризите в КТБ и ПИБ

02 юли 2014, 16:32 часа • 19117 прочитания

Ситуацията е коренно различна и в течение на времето това може би ще стане ясно. Това заяви вътрешният министър Цветлин Йовчев относно това дали има прилика между положението на ПИБ и това на КТБ. Йовчев говори в парламентарната комисия по вътрешна сигурност, предаде БГНЕС.

Прокуратурата не е предприела никакви действия срещу КТБ, предприела е действия спрямо подуправителя БНБ, въз основа на данни, че е извършил престъпление. Прокуратурата не може да оценява по целесъобразност, тя трябва да оценява по законосъобразност, коментира Йовчев.

Преди това на заседание на Комисията по вътрешните работи министърът заяви, че през предишната седмица сме били свидетели на действия, които са породили изключително сериозни рискове за националната сигурност, тъй като финансовата сигурност е от основните елементи на националната сигурност. Йовчев обясни, че не може да потвърди, че става дума за някакъв заговор предвид възникналата банкова криза и не би се ангажирал с твърдението, че всичко е било планирано предварително. Въпреки това, той заяви, че определено има действия, които могат да се оценят като атака срещу банковата система, като първоначално били започнали медийни, публични изяви, които са подготвили обстановката. След това, по няколко линии е била установена организирана атака срещу банковата система - чрез имейли, смс-и и публикации във Facebook. Според Йовчев, след като под една или друга форма се е създала ситуация, която е била удобна за развитие на психоза, е имало много хора, които се опитвали да се възползват от нея. Той отново призова към това всички представители на институции и политически партии да бъдат много внимателни в изказванията си относно банковия въпрос.

Дали се знае кой е организирал опашките пред банковите клонове - по думите на Йовчев много неща вече били изяснени, но въпросът бил какви обвинения точно биха могли да се повдигнат. Той уточни, че в закона няма яснота как да се криминализират подобни деяния, но той би подкрепил промени в Наказателния кодекс в тази насока.

Йовчев заяви, че лично за себе си има яснота откъде идват нещата. Той акцентира и върху това, че нещата вече отиват към успокояване. Резултатите на ПИБ на борсата дори вече са положителни. "Банката успя да се справи с тази ситуация със собствените си средства", добави той.

Бежанският проблем и проблемите на МВР

Относно ситуацията по границата Йовчев информира, че през последните седмици се засилва натискът по нея, който дори се бил увеличил двойно спрямо миналата година. Благодарение на действията на граничните полицаи предотвратяваме нелегалното преминаване от около 150-200 души на ден. Коства ни много усилия, вече променят местата, през които се опитват да минат, както и стила на преминаване, обясни вицепремиерът. Става ясно, че обстановката в Ирак е дала резултат и броят на хората от този регион, опитващи се да преминат границата се увеличавал. В тази връзка Йовчев обяви, че не се очаква успокояване в близките месеци и дори години, но мерките в тази посока трябва да продължат. Все пак той успокои, че към момента няма преки рискове и заплахи, тъй като властите успяват да задържат количеството нелегално преминали в нормални стойности.

Няма напрежение сред служителите на МВР заради закриването на столовете, смята Йовчев. Това решение беше обсъдено на Съвета за социално партньорство и тези действия са подкрепени изцяло от синдикатите. От столовете се възползват не повече от 20% от служителите. Полицаите на улицата, пожарникарите нямат възможност да използват този стол, коментира Йовчев.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес