Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Животът на Иванчева и Петрова в ареста събран в кофичка от кисело мляко (СНИМКА)

20 ноември 2018, 14:23 часа • 5670 прочитания

Бдение пред Съдебната палата в подкрепа на все още задържаните в ареста бивша кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместичката ѝ Биляна Петрова (те може да останат там до година и половина заради повдигнатото им обвинение за корупция в особено големи размери) ще има и тази вечер от 18:30 часа.

Междувременно бившият пиар на „Младост“ Петър Кърджилов показа нагледно какви са условията в ареста за Иванчева и Петрова. Той го направи, като образно „сервира“ това, което двете жени ядат – макарони със сирене в кофичка от кисело мляко и две поувехнали краставици.

"Пространството, което имат в килията е широко 40 см. и дълго 3 м. Ако искат двете заедно да се разхождат не могат. Едната трябва да лежи на леглото. Това е инквизиция в 21 в., в Европейска страна. Аз не мога да си обясня, защо членовете на Европейския парламент и комисия все още не реагират на нашите писма, а изпращат доклад, които нямат нищо общо с реалността. А реалността е инквизиция на две абсолютно невинни, две набедени жени", заяви Кърджилов.

Специализираният наказателен съд уважи искането на прокуратурата Иванчева и Петрова да останат със забрана за напускане на страната, както и да напускат домовете си, предаде БГНЕС. Решението на съда може да бъде обжалвано в 7-дневен срок, но засега обжалване няма да има.

В петък бяха променени мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова – от "задържане под стража" на "домашен арест", но прокуратурата светкавично протестира определението и Апелативният съд спря изпълнението му.

Адвокатът на Иванчева Димитър Марковски каза, че случилото се на предното заседание на съда показва тревожни симптоми. "Започват да се появяват нови правни категории от сорта на незабавен протест, незабавни изпълнения, частични спирания на определения на съда. Това са неща, които според мен са непонятни за закона и от там будят тревожни симптоми в мен и в колегите", заяви Марковски.

Той каза още, че Иванчева няма против да ѝ бъде наложена забрана за излизане извън страната. В съдебната зала самата тя каза, че мечтае да си отвори прозореца у дома и иска да бъде под домашен арест, за да може адекватно да подготви защитата си, както и да се лекува и увери, че няма намерения да напуска страната. Адвокат Марковски каза, че състоянието на Десислава Иванчева се влошава и в психиатричната експертиза специалистите са написали, че тя е застрашена от "социална смърт". "Не може мярката за неотклонение да се превръща в инструмент за психическото и физическото увреждане на човек. Считам че това, което се прави от страна на прокуратурата е злоупотреба с право”, беше категоричен Марковски.

Биляна Петрова пък заяви, че те вече са осъдени и каквото ѝ да каже на съда се изпълнява волята на прокуратурата. Тя отново каза, че определена част от информацията не достига до нея и Иванчева в ареста и подчерта, че заради лошите условия в килията е вдигнала диоптъра и не може да се запознае с написаното в документите.

Следващото заседание на съда е на 3 декември, когато ще се гледа възможността обвиняемите да излязат под домашен арест.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес